fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vulin: Srbija ne zaboravlja svoje žrtve

Svečana ceremonija polaganja venaca na rekonstruisani spomenik poginulima u ratovima devedesetih i u NATO bombardovanju održana je u Subotici, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je taj spomenik dokaz da se Srbija vraća sebi i da neće zaboraviti žrtve.

Svečana ceremonija polaganja venaca na rekonstruisani spomenik poginulima u ratovima devedesetih
Svečana ceremonija polaganja venaca

„Svaka zemlja počiva na onima koji su se žrtvovali za nju. Svaka zemlja svoju slobodu može da zahvali onima koji su za nju dali svoj život, a ovaj spomenik je dokaz da Srbija ne dozvoljava da oni koji su se žrtvovali za nju dele, ni po veri, ni po naciji, da ne dozvoljava da se nijedna žrtva zaboravi ili umanji“, rekao je Vulin nakon ceremonije.

Na spomeniku su, kaže ministar, ispisana imena koja govore o raznim nacijama, verama, ali govore samo o jednoj stvari – ljubavi prema Srbiji.

„Govori da su ta deca, svesno i voljno žrtvovala svoje živote iz ljubavi prema Srbiji. Predugo su bili zaboravljeni, ili sklonjeni u stranu. Mi smo obnovili ovaj spomenik, zato što hoćemo da obnovimo i sačuvamo sećanje na jednu generaciju, na hrabre ljude, hrabru decu, koja su dala sve za ovu zemlju i ovaj grad“, rekao je ministar.

Podvukao je da im je Srbija zahvalna, kao što je, kako kaže, zahvalna svakom svom borcu, svakom članu njegove porodice, svima koji su se za nju borili.

„Bez njih ne bi bilo ni Srbije koju volimo i poznajemo, poštujemo“, rekao je Vulin i dodao da Srbija u svim vekovima iza sebe nikada nije dozvolila da se zaborave oni koji su se za nju žrtvovali, a da se sada vlada trudi da poboljša položaj boračke populacije, njihovih porodica.

Prema njegovim rečima, po prvi put, napravljen je pomak, da svako boračko dete, koje poslodavac zaposli, dobije odgovarajuću subvenciju.

„Po prvi put smo ih prepoznali kao prioritet za zapošljavanje, obezbedili smo im novac, da kada ih poslodavci zaposle, dobiju subvenciju i obezbede im priliku da ostvari egzistenciju. To je naš način da kažemo hvala njihovim porodicama i hvala njihovom detinjstvu, koje je prošlo bez roditelja“, istakao je Vulin.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da se odaje počast građanima tog grada koji su u ratnim dejstvima 1991-1999 izgubili svoje živote.

„To je mladost Subotice koja je prerano završila svoj život. Ove godine, spomenik smo obnovili i želimo svake godine da odamo počast našim sugrađanima. Saosećamo sa bolom njihovih najbližih, a vidite da je to Subotica u malom, da su to ljudi različite nacionalnosti, veroispovesti, a nažalost su prerano napustili svet“, rekao je Laban.

Ratni veteran i predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić rekao je da su ratni veterani časni, pošteni deo društva, koji su poštovali ustav zemlje u kojoj žive, te da se nada da će ostali gradovi slediti primer Subotice i na takav način odati počast mladim ljudima koji su položili svoje živote za svoju zemlju.

Na spomeniku, koji je obnovljen sedstvima JP „Direkcija za izgradnju Subotice“ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, stoje imena 30 Subotičana, poginulih od 1991. do 1999. godine i natpis „Njihovoj vernosti“ na srpskom i mađarskom jeziku.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Kako da vam decu oprostimo?

BBC: Bombardovali smo Srbiju osiromašenim uranijumom!

1999 – Sasvim lično

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: