fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vulin: Kanonizacija Stepinca može biti samo politička odluka

Kanonizacija kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca može biti samo politička odluka, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Alojzije Stepinac - doček maršala Tita
Alojzije Stepinac – doček maršala Tita

– Proglasiti ustaškog vikara za sveca, popeti ustaškog vikara na nebo može da bude samo politička odluka – rekao je Vulin novinarima.

On je istakao da teško da ima religije na svijetu koja bi mogla da razumije da čovjek koji je podržavao fašistički režim Ante Pavelića može da postane uzor hrišćanskom životu.

Odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od sastanaka mještovitih komisija Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve, Vulin je rekao da on ne može „kao laiku“ da određuje šta će da misle vođe Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

– Nije na meni, kao laiku, da to određujem, ali kao čovjek želim da istina bude poznata, da to bude prilika i prostor da se govori o istorijskoj ulozi nadbiskupa Stepinca, ali da se govori o svemu onome što su žrtve režima, koji je Stepinac podržavao i u čemu je aktivno učestvovao, morale da pretrpe – rekao je Vulin.

On je ocijenio da bi zaboravljanje ustaštva i zločina koje je NDH činila bio veliki grijeh prema žrtvama i budućim generacijama.

Zagrebački „Globus“, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je juče da poglavar Rimokatoličke crkve Franja neće kanonizovati kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca, već da će to odugovlačiti.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zurof: Kanonizacija Stepinca bila bi religiozna tragedija …

Raković: Kanonizacija Stepinca put do relativizacije istorije

Okrugli sto FSK-a: KANONIZACIJA ALOJZIJA STEPINCA …

Bojan Đokić: Stepinac „naš nasušni“ ili O posledicama …

O Stepincu dogodine u Novom Sadu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: