Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vujičić: U Srebrenici prvo stradala istina

Datum objave: nedelja, 6 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Novinar i publicista iz Beograda Dragan Vujičić kaže da u svojoj knjizi “Srebrenički krug” demistifikuje laži koje plasiraju u domaćoj i svjetskoj javnosti već više od 20 godina o događajima u Srebrenici iz 1995. godine, gdje je, kako ističe, prvo stradala istina, pa onda ljudi.

Knjiga "Srebrenički krug" Dragana Vujičića
Knjiga “Srebrenički krug” Dragana Vujičića

On ističe da su zapadni centri moći, pod motom “da se ne ponovi Srebrenica”, učinili toliko zla da više ne postoji put nazad.

– Insistirajući na retorici da to čine “da se ne bi ponovila Srebrenica”, zapadni centri moći izbrisali su Republiku Srpsku Krajinu, bombardovali Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju. Prema istoj matrici, uništeni su Irak, Libija i Sirija – rekao je Vujičić za Pres Republika Srpska.

On navodi da je knjiga nastala djelimično iz revolta, a djelimično nakon spoznaje da dvije decenije nakon događaja iz jula 1995. godine u Srebrenici ogroman broj mladih ljudi o tome ne zna ništa, osim podataka koji se u javnosti serviraju iz Tužilaštva Haškog tribunala.

Prema njegovim riječima, cilj je da se ljudima, a posebno onim koji su u to doba tek bili rođeni, pruži mogućnost da o događajima u Srebrenici imaju drugačija saznanja od verzije Haškog suda koju Zapad gura svim silama, a koja za svakog normalnog čovjeka predstavlja uvredu za zdrav razum.

Vujičić se u knjizi, između ostalog, poziva i na obilje haške dokumentacije o kojoj mnogi nisu upoznati, a mnogi od tih izvještaja, brojeva i tumačenja vrijeđaju zdrav razum.

– Tako se stalno priča o 8.000 strijeljanih, a Haški sud je presudio da je strijeljano 4.900. Kada je urađena analiza, utvrđeno je da je 1.000 vojnika premješteno sa jedne na drugu lokaciji, gdje ih je tužilaštvo ponovo računalo kao još 1.000. I onda dođete do broja 3.900, ali svi pričaju o 8.000 – rekao je Vujičić.

Knjiga “Srebrenički krug” predstavljena je na štandu Republike Srpske na Beogradskom sajmu knjiga, uskoro će biti održana njena promocija u Palama i Banjaluci.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Promovisana knjiga „I Majevica je plakala tog dana“

Banja Luka: Promocija knjige Nikole Kobca “(H)istorija osušene zbilje“

Predstavljena knjiga „Samomrzeći Srbi“

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top