Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vučić: Zajedničko obilježavanje godišnjice progona Srba iz Hrvatske

Srbija i Republika Srpska i ove godine će zajedno obilježiti godišnjicu progona Srba iz Hrvatske, 4. avgusta u izbjegličkom naselju Busije u opštini Zemun, a 19. avgusta će na Gradini obilježiti 75 godina od početka ubijanja Srba u logoru Jasenovac, najavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske
Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom naveo da će ubijanje i progon Srba sa njihovih vijekovnih ognjišta na području tadašnje Republike Srpske Krajine, a sadašnje Hrvatske biti obilježeni “ne pozivajući bilo koga na osvetu i sukobe, već pozivajući na život i na razumevanje prošlosti da se nešto slično ne bi ponavljalo u budućnosti”.

Vučić je poručio da na Gradini 19. avgusta očekuje više desetina hiljada ljudi koji će se pokloniti sjenima predaka i “takođe svima jasno pokazati da će Srbi da poštuju život tuđih nacija, ali da će umeti da sačuvaju svoj život i svoju budućnost”.

Premijer Srbije naveo je da je na današnjem sastanku sa Dodikom konstatovao da su odnosi Srpske i Srbije veoma dobri i da se stvari dobro razvijaju kada je riječ o ključnim zajedničkim infrastrukturnim projektima kao što je most Bratunac-Ljubovija.

“Krenućemo uskoro i verujem da ćemo prilikom otvaranja dela puta Doboj-Prnjavor moći da potpišemo prve ugovore o izradi studije o izvodljivosti za put od Kuzmina do Bijeljine, što će biti od velikog značaja za sremski, mačvanski i semberski deo Republike Srpske”, rekao je Vučić.

On najavio da će tokom avgusta posjetiti hercegovački dio Republike Srpske da bi vidio kako Srbija može da pomogne, prije svega, ekonomskom razvoju tog dijela Republike Srpske.

Vučić je istakao da se sa Dodikom saglasio da je očuvanje mira i stabilnosti ključno za dalji napredak sveukupne srpske ekonomije i da je zato veoma zadovoljan što je predsjednik Srpske razgovarao sa njemačkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom.

Premijer Srbije rekao je da je veoma zadovoljan što su se predstavnici svih relevantnih političkih stranaka u Republici Srpskoj dogovorili o datumu za raspisivanje referenduma o Danu Republike Srpske i što i predstavnici međunarodne zajednice “nisu mogli da nađu zamerku referendumskom pitanju”.

“Predsednik Dodik je čovek od najvećeg autoriteta u Republici Srpskoj i ja sam ga molio za postizanje dodatnog jedinstva u Republici Srpskoj, a da ćemo mi iz Srbije, da pomognemo to što mi možemo da učinimo, a da su nam mir i stabilnost ključni ciljevi, kojih ćemo se držati u narednom periodu”, rekao je Vučić.

On je istakao da je zahvalan Dodiku i rukovodstvu Republike Srpske što iako “nemaju nikakvu obavezu uvijek žele da čuju ono što Srbija misli i dobro razumeju poziciju Srbije, koja uvijek gleda kako da pomogne Republici Srpskoj” i dodao kako “zna da to znaju i Ivanić, Bosić, Đokić i svaki građanin Republike Srpske i Srbije”.

Ističući da će Srbija ove godine biti među prve četiri najjače evropske zemlje po privrednom rastu, Vučić je ocijenio da je to bilo moguće zahvaljujući građanima Srbije, ali i zato što je “imala razumevanja u Republici Srpskoj koja je brinula o svojoj i o stabilnosti Srbije”.

Vučić je, komentarišući odnose sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i zbog čega se stalo sa istragom o prošlogodišnjem napadu na njega u Potočarima, rekao da ne smatra da su lični odnosi najvažniji.

On je poručio da će vrata Beograda uvek ostati otvorena za bošnjačke političare, ali da nikada nikoga neće nagovarati i tjerati na razgovor i saradnju.

“Za razgovor je potrebno dvoje. Ćutao sam i nisam odgovarao na desetine uvreda koje su stizale pred obeležavanje 21. godišnjice srebreničkog masakra. To nije odraz moje slabosti, već ozbiljnosti i odgovornosti. Naša vrata uvek će ostati otvorena. Za razgovor treba dvoje, a da nekoga nagovaram neću. Nikoga neću da teram. Reći ću hvala, kao što smo se zahvalili što nećemo doći u Srebrenicu”, naveo je Vučić.

Premijer Srbije rekao je da nije još vidio originali dokument o zločinima u Sijekovcu kada je komanda Hrvatskog vijeća odbrane dala pisane dozvole za silovanje Srpkinja, ali je poručio da ne pristaje na stav da je zločin dozvoljen ma ko ga počinio i da “ako neki drugi pristaju time govore više o sebi nego o bilo kome od nas”.

“Nisam video originalni dokument, ali u Sijekovcu su se dogodili teški zločini. Video sam originalnu dokumentaciju o teškim zločinima u Zalazju, srpskom selu nedaleko od Srebrenice, gde su ljudima vađene oči, a gde bi neki da se izbegne odgovornost za vađenje očiju. Ja na to neću da pristanem”, rekao je Vučić.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Zašto je Knin pao za manje od 24 časa?

Vulin: Godišnjica Oluje najteži datum u istoriji Srba

Na udaru Amerike krajiškim Srbima spasa ni teoretski nije bilo

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: