Govoreći u Muzeju kinoteke na centralnoj manifestaciji obeležavanja 75 godina od početka Drugog svetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije i zločina koje su počinili nacisti i njihovi saradnici, Vučić naveo da je na prostoru današnje Hrvatske, pre 75 godine, bilo više od milion Srba, dok ih je danas 10 puta manje, a istrebljeni su, uglavnom u vreme postojanja NDH.

On je naglasio da Hrvatska ne sme da zaboravi sopstvenu prošlost zbog sopstvene budućbnosti.

„Danas nam je na prstoru čitave Evrope potrebna istina. Za NDH i njene zločine da ne samo da je pravo već poslednje vreme, sutra će već biti kasno. O Istrebljenju čitavog naroda moramo danas da govorimo“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je u NDH zločin bio ozakonjen kao način čišćenja države od nepožćeljnih elemenata i ocenio da ono na čemu je NDH radila na rešavanju srpskog pitanja nije, nažalost, nestalo sa nestankom NDH.

Mi danas nemamo ništa sa NDH, rekao je Vučić, mi imamo našu Srbiju i sa njom da izađeno na kraj, ali i da dokažemo da smo ona država i onaj narod koji je pre 100 godina omogućio drugima da naprave države.

„Nemojte da sanjate osvetu, sanjajte život“, poručio je Vučić.

Govor je završio rečima: „živela Srbija, živela Srpska, živela Sloboda“.

DODIK: JUGOSLOVENSTVO UNIŠTILO SRBE

Ideja jugoslovenstva nije donela dobro Srbima ali jeste drugima, a iluzija o Jugoslovenstvu uništila je srpsku državu, rekao je danas u Jugoslovenskoj kinoteci Milorad Dodik, predsednik republike Srpske (RS).

Dodik je, govoreći na početku Centralne manifestacije obeležavanja 75 godina od početka Drugog svetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije i zločina koje su počinili nacisti i njihovi saradnici, podsetio da je na današnji dan pre 75 godina formirana ustaška tvorevina Nezavisna država Hrvatska, što je bio, kako je rekao, početak ogromnog stradanja Srba.

„Dolazim sa prostora gde se nalazi Jasenovac i mogu da svedočim da tamo postoji živa legenda stradanja. Ideja jugoslovenstva nije donela dobro Srbima ali jeste drugima. Sloveniju i hrvatsku ne poznaje nikakva istorija kao organizovane države, a oni nam danas postavljaju vredbnosti i govore nam kako treba da bude uređeni. Iluzija o Jugoslovenstvu uništila je srpsku državu“, rekao je Dodik.

On je, govoreći o antifašističkoj borbi, naglasio „da su Srbi, rasuti po prostoru bivšer Jugoslvije pokazali su da su jedini spremni da se bore protiv fašista.

„Istorijski podaci govore da su Srbi iznosili antifašističku borbu u Bosni i Hercegiovini“, rekao je Dodik, i dodao da za BiH kažu da je mala Jugoslavija, a „kada su satrli veliku Jugoslaviju, nama kažu da treba da živimo u maloj Jugoslaviji“.

Svečanost je otvorio direktor Muzeja kinoteke Jugoslav Pantelić, a Milorad Dodik je bio prvi govornik.

Svečanosti, na kojoj će bviti prikano i nekoliko dokumentarbnih fuilmova, prisustvuju, pored ostalih i Aleksandar Vučić, premijer Srbije, ministri u Vladi Srbije Ivana Tasovac i Aleksandar Vulin, general Ljubiša Diković i načelnik generalštaba Vojske Srbije.

(FoNet)