Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vratiti zemljište u Prebilovcima stanovnicima sela

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva /SND/ “Prebilovci” iz Beograda Milenko Jahura zatražio je danas od načelnika opštine Čapljina Smiljana Vidića da javnosti objasni kako je zemlju koja je u vlasništvu 232 srpske porodice iz Prebvilovaca izdao trećim licima na 99 godina, te stavi van snage te ugovore i zemlju vrati selu i njegovim stanovnicima.

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" Milenko Jahura podsjetio je da su Prebilovci najstradalije selo u Evropi u Drugom svjetskom ratu.
Milenko Jahura

“Pozivam vas da javnosti i nama predočite pravu sadržinu ugovora opštine sa Ivanom Jurkovićem iz Višića”, navodi Jahura u otvorenom pismu načelniku opštine Čapljina Smiljanu Vidiću.

Jahura ističe da opština prebilovačko zemljište nije iznajmili samo jednom `domicilnom Prebilovčaninu`, kako je načelnik ranije navodio, već i Ivanu Jurkoviću iz Višića.

“On je dobio mnogo veću površinu najkvalitetnijeg pašnjaka. U međuvremenu ga je bagerom preorao, usitnio freziranjem, pripremio za sadnju i napravio put do njega”, kaže Jahura.

On ukazuje da je Jurković sumnjivim privatnim poslom došao do drugog zemljišta u Prebilovcima, koje je Srpska pravoslavna crkva 1991. otkupila i isplatila vlasniku radi proširenja puta, i na njemu uradio bušotinu za vodu.

“Jurković očekuje struju i tvrdi da ima obećanje opštine da gradi objekte i podiže trajne zasade sa zakupom na 99 godina, što je praktično trajan posjed, odnosno novo naseljavanje /kolonizacija/ Prebilovaca. Njegove tvrdnje shvatam ozbiljno, jer su se do sada sve obistinile, a vaše se nisu pokazale tačnim”, navodi Jahura u otvorenom pismu Vidiću.

On je naveo da se Vidiću obraća zbog “netačnih tvrdnji datih medijima prije 20 mjeseci, u vezi sa njegovim reagovanjem na iznajmljivanje zemljišta u Prebilovcima fizičkim licima.

“Ne pišem vam se zbog tih neistina već zbog, njima prouzrokovanih, štetnih posljedica u vezi sa tim problemom u Prebilovcima. Obraćam vam se kao predsjednik Srpskog nacionalnog društva `Prebilovci` iz Beograda koje okuplja izbjegle i raseljene Srbe sa područja Čapljine i Stoca i kao domicilni stanovnik Prebilovaca i opštine Čapljina, gdje sam upisan u birački spisak i gdje ostvarujem biračko pravo”, naglasio je Jahura.

On kaže da su mu u Prebilovcima nepokretnosti nasslijeđene od predaka, dragi grobovi koji su porušeni i prah predačkih kostiju uništenih 1992. godine, u hrvatskoj operaciji “Čagalj”.

“Prebilovčani su bili i ostali faktički posjednici-držaoci pomenute parcele. To je njihovo pravno vlasništvo i posjed! Izdavanje dijela parcele u zakup trećim licima je nezakoniti i ništavi akt vlasti i čin diskriminacije pravih vlasnika i posjednika”, tvrdi Jahura.

On podsjeća da su sve povratnične porodice u Prebilovcima poljoprivredni prozvođači i velikim dijelom stočari čija stada slobodno pasu na vjekovnim pašnjacima sela.

“Vi ste to zemljište sada oduzeli povratnicima i srpskoj manjini koja je u stanovništvu opštine od 1941. spala sa 38 na oko 14 odsto u 1991. godini, a sada na dva odsto. Dali ste ga osobi iz drugog sela u najam našu imovinu, ugrozili stočarsku prozvodnju sela i prihode od nje”, istakao je Jahura.

On dodaje da je bio red i Vidićeva primarna obaveza da prije iznajmljivanja zemljišta upozna sa planom selo, vlasnike i mještane koji od toga zemljišta žive, a ne da ga iznajmi bez njihovog znanja.

“Da li je to dobra atmosfera za život ili suživot, na koji se pozivate? Mislim da je daleko od toga i da ovo moramo shvatiti kao ugrožavanje garantovanih ljudskih prava i kao svojevrstan pritisak na srpsku manjinu kojoj su Prebilovci do sada bili jedino selo u opštini”, zaključio je Jahura.

On ističe da je dodjela zemljišta Jurkoviću i devastiranje prostora koji je za Srbe i memorijalni, protivna interesima sela Prebilovaca da se potpuno obnove i razvijaju sa osloncem na turizam, ugostiteljstvo, prozvodnju zdrave hrane, očuvanje prirodne sredine i kulturno- istorijskih i memorijalnih vrijednosti naselja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

JAHURA: SJEĆANjE NA ŽRTVE VAŽNO ZA SRPSKI IDENTITET

Jahura: Prebilovci su ujedinili Hercegovce sa obe strane …

Jahura: Prebilovci opet zaboravljeni | Jadovno 1941.

Milenko Jahura: Ako Gospod ne čuva grada, uzalud straža ne …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: