Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vojvoda Mišić bio protiv povlačenja srpske vojske preko Albanije

Datum objave: utorak, 26 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Vojvoda Živojin Mišić je bio protiv povlačenja srpske vojske preko Albanije 1915. godine.

Vojvoda Živojin Mišić
Vojvoda Živojin Mišić

Naime, on je izneo svoje neslaganje o povlačenju Pašiću i prestolonasledniku Aleksandru koje oni nisu prihvatili.

Mišić je predlagao dve varijante vojnih operacija. Prva: „Oslanjajući se na pogodne položaje, pružiti odlučujući otpor neprijatelju“ i druga: „Preći na novi način ratovanja, odnosno na osnovu stanja trupa i situacije na zemljištu, mišljenja sam da pređemo na gerilski način ratovanja i napustimo dosadašnji raspored trupa.”

U četiri navrata je pokušao da ostvari svoju zamisao.

„Borimo se za otadžbinu bez garancije!? Garancija su ovi mučenici koji brane kuće. Politički je, vojnički i nacionalni razlog da branimo svaku stopu, a mi se povlačimo od Save i Dunava bez bitke! Ove planine se isprečile kao da bi same htele reći: ‘Dosta! Stanite!’ Zašto da se ne okušamo? Ne tražimo pobedu nego da stanemo, a tad će i neprijatelj stati. Dajmo dokaza da smo iskrvavljeni do srca kad sahranjujemo otadžbinu. Najzad, neka ova borba bude poslednji plotun junaku koga u grob polažemo!”

Uz Mišića je, u početku, stao samo vojvoda Stepa Stepanović, ubeđujući ostale komandante, na poznatoj sednici Veća komandanata u Peći 17. novembra 1915. godine, da je bolje da se svi oni, pre nego što unište oružje, i pre nego što svojim rukama zadave Srbiju, podave u Jadranskom moru.

Ideje vojvode Mišića nisu prihvaćene. Ostala je dilema da li je politika porazila strategiju iz razloga što je više vodila računa o tome šta će reći saveznici nego učiniti neprijatelj ili su u pitanju drugi interesi koje srpska vojna misao nije protumačila, jer je praktično bila umrtvljena poslednjih 50 godina.

U istoriji ratova, do sada, još nigde nije zabeleženo da je vojska jedne zemlje napustila sopstvenu teritoriju da bi se nakon tri godine, oporavljajući se i dooružavajući se u tuđoj državi, pobedonosno vratila u svoju.

(Fejsbuk stranica Istorija Srba)

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Bitka u kojoj je Mišić izveo taktiku za udžbenike | Jadovno 1941.

Živojin Mišić u razgovoru sa prestolonaslednikom uoči …

Zla kob sinova Vojvode Mišića: Cokulom na puščane cevi …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top