Vojvoda Mišić bio protiv povlačenja srpske vojske preko Albanije

Datum objave: utorak, 26 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Vojvoda Živojin Mišić je bio protiv povlačenja srpske vojske preko Albanije 1915. godine.

Vojvoda Živojin Mišić
Vojvoda Živojin Mišić

Naime, on je izneo svoje neslaganje o povlačenju Pašiću i prestolonasledniku Aleksandru koje oni nisu prihvatili.

Mišić je predlagao dve varijante vojnih operacija. Prva: „Oslanjajući se na pogodne položaje, pružiti odlučujući otpor neprijatelju“ i druga: „Preći na novi način ratovanja, odnosno na osnovu stanja trupa i situacije na zemljištu, mišljenja sam da pređemo na gerilski način ratovanja i napustimo dosadašnji raspored trupa.”

U četiri navrata je pokušao da ostvari svoju zamisao.

„Borimo se za otadžbinu bez garancije!? Garancija su ovi mučenici koji brane kuće. Politički je, vojnički i nacionalni razlog da branimo svaku stopu, a mi se povlačimo od Save i Dunava bez bitke! Ove planine se isprečile kao da bi same htele reći: ‘Dosta! Stanite!’ Zašto da se ne okušamo? Ne tražimo pobedu nego da stanemo, a tad će i neprijatelj stati. Dajmo dokaza da smo iskrvavljeni do srca kad sahranjujemo otadžbinu. Najzad, neka ova borba bude poslednji plotun junaku koga u grob polažemo!”

Uz Mišića je, u početku, stao samo vojvoda Stepa Stepanović, ubeđujući ostale komandante, na poznatoj sednici Veća komandanata u Peći 17. novembra 1915. godine, da je bolje da se svi oni, pre nego što unište oružje, i pre nego što svojim rukama zadave Srbiju, podave u Jadranskom moru.

Ideje vojvode Mišića nisu prihvaćene. Ostala je dilema da li je politika porazila strategiju iz razloga što je više vodila računa o tome šta će reći saveznici nego učiniti neprijatelj ili su u pitanju drugi interesi koje srpska vojna misao nije protumačila, jer je praktično bila umrtvljena poslednjih 50 godina.

U istoriji ratova, do sada, još nigde nije zabeleženo da je vojska jedne zemlje napustila sopstvenu teritoriju da bi se nakon tri godine, oporavljajući se i dooružavajući se u tuđoj državi, pobedonosno vratila u svoju.

(Fejsbuk stranica Istorija Srba)

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Bitka u kojoj je Mišić izveo taktiku za udžbenike | Jadovno 1941.

Živojin Mišić u razgovoru sa prestolonaslednikom uoči …

Zla kob sinova Vojvode Mišića: Cokulom na puščane cevi …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top