fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Владика Григорије: Пребиловци су најјачи и најсвјежији симбол Васкрсења!

Његово преосвештенство епископ Захумско-херцеговачки и приморски Григориjе поручуjе да jе данас више него икад потребно да се људи радуjу Васкрсењу Христовом, jер jе сила Христова непобjедива и jесте свjетлост, те да jе увиjек било искушења, али и спасења.

Vladika_Grigorije_4.jpg
Владика Григориjе

“Често се оптерећуjемо разним смутњама. А, у ствари, све jе свjетло, уколико желимо да примимо истину Васкрсења у нас, уколико видимо да су и људи око нас људи Великог петка, али и људи Васкрсења”, рекао jе у Васкршњоj честитки епископ Григориjе.

Зато, напомиње он, “треба да чувамо радост Васкрса, како пjевамо у црквеним пjесмама – од смрти у живот нас преведе Христос Бог!”
У разговору епископ Григориjе истиче да су Пребиловци наjjачи и наjсвjежиjи симбол Васкрсења, као сталне обнове неуништивог живота.
“То jе мjесто страдања, као, уосталом, циjела наша Херцеговина. Сада jе десет година од васкрсења Житомислића и ви можете jасно да видите да тамо има живота, да нисмо само изградили цркву и конаке, него читав jедан живот”, наводи епископ Григориjе и напомиње:
“Надамо се да нећемо само изградити цркву, коjа jе већ лиjепа и види се да jе благословена и окупана љубављу Пребиловчана и Херцеговаца широм свиjета. Види се из назнака, из Велике суботе Пребиловаца, да тамо може бити Васкрсења. Јер смисао мучеништва jесте у Васкрсењу”.
Говорећи о очувања човjечности и наде “у времену пуном изазова”, епископ Григориjе оцjењуjе да питање човjечности ниjе данас теже, нити лакше, већ jе другачиjе у односу на било коjа друга времена.
“Човjечност се не може сачувати уколико не видимо сваког другог конкретног човjека онако како га види Бог, а то значи: као његову икону или слику, његов лик”, каже епископ Григориjе и наводи да то конкретно значи да у сваком човjеку треба видjети – личност.
Он указуjе да “наша чврстина у човjечности и нади не долази од апстрактног поjма човjечности и од сентименталног поjма наде, него од виђења другог као бића Божиjег”.
Одговараjући на питање “гдjе су данас Срби и да ли им има спаса у свиjету материjалног и неморалног”, епископ Григориjе наводи да су “jеванђелисти знали за два значења поjма `свиjет` – свиjет оваj у злу лежи, али Христос jе дошао и страдао и васкрсао и опет долази за живот свиjета”.
“Ниjе наш положаj у свиjету материjалног и неморалног данас такав да треба да очаjавамо. Увиjек jе било искушења и увиjек jе било спасења” – поручуjе епископ.
Према његовим риjечима, “наше jе да схватимо да управо блискост са Богом jесте одговор на питања савремености, те да се она не могу рjешавати уништавањем нечега, него приближавањем Богу и изградњом”.
“На питање: `Гдjе смо данас?`, могуће jе одговорити само ако знамо гдjе jе то гдjе желимо да будемо”, наводи Григориjе, и истиче да jе “Црква икона царства Божиjег.
Када jе риjеч о подjелама у српском народу, али и међу политичарима, епископ Григориjе оцjењуjе да су оне “у политици и друштву, донекле, неминовне, jер jе немогуће да сви људи мисле и осjећаjу jеднако”.
“Оно што jе проблем нису подjеле као такве, него мржња коjа се иза њих криjе”, наводи епископ Григориjе и напомиње:
“Проблем са нашим политичарима ниjе што се они свађаjу и боре, jер тога има свугдjе, већ jе проблем jе у томе што они траже да се и ви свађате и борите и мрзите, а то нормалан човjек не може”.

Данашње подjеле, сматра епископ, “плод су недостатка љубави, и то не љубави као сентименталног одушевљења него љубави као jедног основног хришћанског става, а таj став значи – jа волим оног другог управо зато што смо различити”.
“Разлика у политичком или економском смислу не укида моjу љубав према њему, jер нас jе саздао исти Бог и удови смо Тиjела Христовог – Цркве”, наводи епископ Григориjе за Срну и закључуjе:

“Још jе Свети Апостол Павле писао Коринћанима да су удови Тиjела Христовог многи. Многи су дарови и различите службе, али jе Христос jедан и Црква jедна. То jе врло важно да схватимо данас”.

 

Извор: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

 

Везане виjести:

Васкршња посланица 2015. године СПЦ

Владика Григориjе у Суботици: Херцеговци, ПОДИГНИМО …

Григориjе: Природно jе право да Суторина буде у Херцеговини …

српски официри и воjници нису окаљали образ … – Jadovno 1941.

Подигнимо Пребиловце: Херцеговци у Суботици донирали 5.500 …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: