fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Владика Атанасије: Срби склони забораву властита бића

EnglishРусский

Владика бихаћко-петровачки Атанасиjе рекао jе данас на Козари да се српском народу лако догађа да заборавља, одбацуjе, ампутира и поништава и дио свога властитога бића, свога живота и свога народа.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СРБИ СКЛОНИ ЗАБОРАВУ ВЛАСТИТОГ БИЋА

„И биологиjа и теологиjа су нагон за осмишљавање утиснуле у сва створења. Човjек се некад збуни посматраjући српски народ, сумњаjући да jе таj нагон дат баш сваком народу“, рекао jе владика Атанасиjе на отварању Првог сабрања удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у 20. виjеку.

Он jе навео да jе српски народ издашан и жели све да подиjели с другима, што, како jе рекао, ниjе лоше, али jесте лоше не задржати ништа за себе, дати баш све, jер треба имати и за себе и за друге.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СРБИ СКЛОНИ ЗАБОРАВУ ВЛАСТИТОГ БИЋА

„Оно што се догађало српском народу у 20. виjеку, много тога jе ишло упразно и ниjе било осмишљено. На нама jе задатак да враћамо оно што jе отишло у бесмисао из наше историjе и наше прошлости, а памћење се моће оживjети“, рекао jе владика Атанасиjе, оциjенивши да ово вишедневно сабрање на Козари има вишедимензионални значаj.

Градоначелник Приjедора Марко Павић рекао jе да jе Козара планина коjа зна и за жртве и за слободу и да jе била терорисана, али да никад ниjе под окупациjом и терором жељела остати.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СРБИ СКЛОНИ ЗАБОРАВУ ВЛАСТИТОГ БИЋА

„Такви смо ми Срби и наше жртве заслужуjу у свако доба велику пажњу и сjећање – сjећање за оно што су чинили и пажњу за оно што су нам оставили. Тиме jе наша обавеза већа, jер морамо чувати идеале за коjе су се борили, али jе пуно препрека на том путу“, оциjенио jе Павић.

Он jе истакао да се чињенице не смиjу заборавити и да ко хоће да зна може овдjе на споменику на Козари погледати имена 10.000 жртава, међу коjима се „на прсте руке могу преброjати жртве других нациjа“.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СРБИ СКЛОНИ ЗАБОРАВУ ВЛАСТИТОГ БИЋА

„Нажалост, морамо признати да смо били побjедници у Првом свjетском рату, па смо нашу побjеду удружили у Југославиjу. Били смо побjедници у Другом свjетском рату, па смо нашу побjеду удружили у СФРЈ. Били смо побjедници у посљедњем рату, па смо нашу побjеду удружили у БиХ“, навео jе Павић.

Он jе нагласио да се Србима никада ниjе дозволило да праве државу по мjери људи свога народа нити по заслугама коjе jе српски народ имао у ратовима, него су им увиjек наметани оквири коjи су их спутавали.

„То су нам смjернице куда треба ићи. Никада не треба одустати и никад се предати, jер то не заслужуjу ни жртве ни генерациjе коjе долазе иза нас“, поручио jе Павић.

Предсjедник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић рекао jе да су на овом сабрању представници 20 организациjа из Србиjе, Републике Српске и Хрватске одлучиле да изразе вољу и покажу заjедништво у чврстоj одлуци да не дозволе да страдање предака, коjе jе снажно одредило животне путеве потомака, не падне у заборав.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СРБИ СКЛОНИ ЗАБОРАВУ ВЛАСТИТОГ БИЋА

„Желимо да покажемо да они чиjе гене и дух носимо не могу и не смиjу бити заборављени и да ћемо учинити све да наша дjеца и jош нерођени унуци то не забораве и да из сфере сjећања усвоjе ово у траjно памћење онако како смо усвоjили и Косовски боj“, додао jе Басташић.

Он jе навео да jе сврха излагања и предавања планираних у ова три дана да се организациjе међусобно боље упознаjу са радом и плановима сваке од њих, али и да чуjу шта су препреке на коjе наилазе и како могу помоћи jедне другима у заjедничкоj мисиjи како би биле што успjешниjе.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СРБИ СКЛОНИ ЗАБОРАВУ ВЛАСТИТОГ БИЋА

„Сутра планирамо да формулишемо протокол о сарадњи сабрања коjи ће дефинисати конкретне активности за наредних годину дана, када ћемо се састати други пут“, наjавио jе Басташић.

Предсjедник Организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао jе да jе за популациjу коjу ова организациjа заступа прво сабрање било у октобру 1995. године када су почеле стизати информациjе о наjмилиjима.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СРБИ СКЛОНИ ЗАБОРАВУ ВЛАСТИТОГ БИЋА

„На те информациjе, након готово двиjе децениjе, данас jош чекаjу породице 1.678 несталих у Републици Српскоj, те jе и ово сабрање нова нада тим породицама“, казао jе Митровић.

Представник Министарства просвjете и културе Републике Српске Бранислав Радиновић рекао jе да ово министарство подржава рад удружења посвећених томе да се историjа не заборави.

„Желимо да се сjећање одржи и да 20. виjек буде краj српског страдања и патњи коjе jе наш народ проживио на териториjи бивше Југославиjе“, додао jе Радиновић.

Под мотом „Сjећање ниjе довољно“ на Козари се од 3. до 5. октобра одржава Прво сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у 20. виjеку.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СРБИ СКЛОНИ ЗАБОРАВУ ВЛАСТИТОГ БИЋА

Скуп су поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свjетског рата иницирали и организовали Удружење „Јадовно 1941“ и Организациjа породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, а подржали Министарство просвjете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србиjе и град Приjедор.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СРБИ СКЛОНИ ЗАБОРАВУ ВЛАСТИТОГ БИЋА

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Прво сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у XX виjеку

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: