Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vjenčani list kao dokaz bračnog suživota

Mile Bjelivuk
Mile Bjelivuk

Oni koji ovih dana putuju u Hrvatsku, zemlju mog rođenja, nažalost i zemlju mog dubokog razočarenja, moraju znati da ih na svakom koraku vrebaju zamke, koje su očigledno toliko o(be)smišljene da vređaju dostojanstvo i odvraćaju od odlaska u tu zemlju, a to je valjda i njihov smisao.

Tako će vam u policiji kazati da se vaša supruga, državljanka Srbije, ne mora prijaviti, odnosno da je ne mogu prijaviti, jer je “član obitelji” i boraviće s mužem u obiteljskoj kući.

Nakon nekoliko dana sačekaće vas granična policija i izvršiti detaljnu provjeru od pola sata, pa kad ne nađu ništa čime bi vas optužili kao ratnog zločinca, zatražiće od vaše supruge Vjenčani list kao dokaz da je vaša supruga stvarno u braku s vama. Pošto Vjenčani list ne spada u putna dokumenta, pa ga samim tim ne nosite sa sobom, supruga će dobiti prekršajnu prijavu od 500 kuna i još 100 kuna za troškove postupka.

Ako plati na licu mjesta, biće to “samo 330 kuna”. Kada se vi pobunite, usljediće pitanje “a gdje vi boravite?” i zatražiće vam Vlasnički list kuće.

Pošto ni to nemate kod sebe, spasiće vas vlasnički list na zemlju, koji se slučajno zatekao u kolima i kazaćete “boravim na ovoj ledini zarasloj u trnje i kupine, čiji sam vlasnik”.

S obzirom, da nećete da platite kaznu, pribavićete Vjenčani list i uz prigovor ga dostaviti nadležnom organu koji vodi postupak. U ovom slučaju to je Sudija za prekršaje, ali preko GM Maljevac čiji su granični policajci u dubini teritorije od 8 km revnosno obavili zadatak, a njihov nadređeni će se “čuditi” što su napisali prijavu.

Rješenje Suda će vam biti dostavljeno na kućnu adresu.

Tako je to u zemlji mog rođenja, jer nisam imao priliku da biram đe ću se roditi, a da jesam, sigurno bih izabrao neku drugu destinaciju.

Autor: Mile Bjelivuk

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: