fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Više od pet hiljada Srba ne može dobiti hrvatsko državljanstvo

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da više od pet hiljada Srba, porijeklom iz Hrvatske, a koji su rođeni u Srbiji do 1991. godine, zbog pogrešno upisanog srpskog državljanstva, ne mogu da ostvare pravo na hrvatsko državljanstvo, a problem se može riješiti amandmanom na zakon o državljanstvu.

Savez Srba iz regiona
Savez Srba iz regiona

On je naglasio da je dobro poznato da su građani u bivšoj SFRJ, pored jugoslovenskog, imali i državljanstvo pojedine republike, a poslije raspada SFRJ automatski su postali državljani tih republika dok to nije slučaj sa Srbima rođenim u matici čiji su roditelji državljani Hrvatske.

„Srbima koji su u Srbiji rođeni do 1991. godine, a čiji roditelji su imali hrvatsko državljanstvo, često je pogrešno upisivano državljanstvo federalne jedinice Srbije, umjesto Hrvatske“, rekao je on.

Linta naglašava da nijedno dijete koje je rođeno u Srbiji do 1991. godine, a čiji su roditelji hrvatski državljani, nije moglo biti upisano kao državljani Srbije.

„Naime, prema članu 22. tadašnjeg zakona o državljanstvu SFRJ republičko državaljanstvo se djetetu određivalo prema zakonu republike čije državljanstvo imaju oba roditelja u trenutku njegovog rođenja“, pojasnio je Linta.

On je ukazao da zbog pogrešnog upisa, Hrvatska više od 25 godina odbija da navedenoj grupaciji Srba prizna pravo na hrvatsko državljanstvo sve dok iz Srbije ne donesu dokument da su bili državljani federalne jedinice Hrvatske, a Srbija to odbija da učini jer bi to značilo da se gubi osnov i samim tim srpsko državljanstvo.

Prema njegovom mišljenju, problem se može riješiti usvajanjem amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

„Usvajanje amandmana omogućilo bi da više od pet hiljada Srba zadrži državljanstvo Srbije, i istovremeno ostvari svoje pravo na državljanstvo Hrvatske koje im pripada po porijeklu, a time i mogućnost da rješava ostale probleme u Hrvatskoj“, zaključio je on.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Odricanje od državljanstva moguće za 2520 kn

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: