fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odricanje od državljanstva moguće za 2520 kn

U poslednjih dvadeset godina iz hrvatskog državljanstva je otpušteno 86.746 osoba, a u istom tom periodu se državljanstva odreklo njih 606. Samo tokom prošle godine iz hrvatskog državljanstva otpuštene su 153 osobe, a dvadeset i petero ljudi se odreklo hrvatskog državljanstva.

Najčešće ga se odriču radi sticanja državljanstva Srbije, Norveške i Holandije, a iako, kod podnošenja zahteva, nisu dužni da navedu zašto su se odlučili na takav korak, najčešći razlog za odricanje od hrvatskog državljanstva je, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, zapošljavanje u državnoj službi neke druge zemlje.

U slučaju prestanka državljanstva otpuštanjem, može se ponovo biti primljen u hrvatsko državljanstvo pod olakšavajućim pretpostavkama propisanim odredbom člana 15. Zakona o hrvatskom državljanstvu, ali kod prestanka državljanstva odricanjem takve beneficirane mogućnosti nema i državljanstvo se može ponovo steći samo u postupku pune naturalizacije. Da bi se neko ispisao iz državljanstva, mora da zadovoljava određene uslove, a sve to ima i svoju cenu, koja, s obzirom na hrvatske plate, nije mala.

„Otpuštanje iz hrvatskog državljanstva može se dati osobi koja je podnela zahtev i udovoljava sledećim pretpostavkama: napunila je osamnaest godina, nema smetnji u pogledu vojne obaveze, podmirila je dužne poreze, takse i druge javne dažbine i obaveze prema pravnim i fizičkim osobama u Hrvatskoj za koje postoji plenidbeni naslov, pravno je uredila imovinske obaveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i dece prema hrvatskim državljanima i prema osobama koje ostaju da žive u Hrvatskoj te već ima strano državljanstvo ili je dokazala da će biti primljena u strano državljanstvo“, objašnjavaju iz MUP-a. Ističu da otpuštanje iz hrvatskog državljanstva ne možete dobiti ako se protiv vas u Hrvatskoj vodi krivični postupak zbog dela za koje vas se goni po službenoj dužnosti ili ako ste u Hrvatskoj osuđeni na kaznu zatvora sve dok tu kaznu ne izdržite.

„Zahtev za prestanak hrvatskog državljanstva mogu da podnesu oni koji uz naše poseduju i strano državljanstvo, ili im strana država garantuje primanje u njihovo državljanstvo pod uslovom prestanka hrvatskog državljanstva“, kažu iz MUP-a. Oni koji su već odselili iz Hrvatske zahtev mogu da podnesu i putem diplomatske misije ili konzularne kancelarije Hrvatske u zemlji u kojoj žive. U slučaju pozitivnog rešenja o otpuštanju ili odricanju, naplaćuje se upravna taksa u iznosu od 2520 kuna u zemlji, a u diplomatskoj misiji ili konzularnoj kancelariji Republike Hrvatske u inostranstvu, u skladu s konzularnim taksama. Za prepis rešenja o otpuštanju ili odricanju od hrvatskog državljanstva treba platiti još i upravnu taksu u iznosu od 105 kuna.

„Uz obrazac zahteva za prestanak hrvatskog državljanstva s upitnikom treba priložiti i biografiju, rodni list, domovnicu, važeću identifikacionu ispravu i dokaz stranog državljanstva ili garanciju inostranog tela o primanju u državljanstvo s overenim prevodom na hrvatski jezik od ovlašćenog sudskog tumača. Ukoliko se zahtev podnosi i za maloletnu decu, prilažu se rodni list i domovnica“, pojašnjavaju iz MUP-a. Oni koji žele da se odreknu hrvatskog državljanstva uz propisani obrazac zahteva za prestanak hrvatskog državljanstva s upitnikom, trebaju da prilože i izjavu o odricanju, dokaz stranog državljanstva i dokaz prebivališta u inostranstvu.

Izvor: Srpski narodni forum

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: