Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Odricanje od državljanstva moguće za 2520 kn

Datum objave: četvrtak, 2 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

U poslednjih dvadeset godina iz hrvatskog državljanstva je otpušteno 86.746 osoba, a u istom tom periodu se državljanstva odreklo njih 606. Samo tokom prošle godine iz hrvatskog državljanstva otpuštene su 153 osobe, a dvadeset i petero ljudi se odreklo hrvatskog državljanstva.

Najčešće ga se odriču radi sticanja državljanstva Srbije, Norveške i Holandije, a iako, kod podnošenja zahteva, nisu dužni da navedu zašto su se odlučili na takav korak, najčešći razlog za odricanje od hrvatskog državljanstva je, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, zapošljavanje u državnoj službi neke druge zemlje.

U slučaju prestanka državljanstva otpuštanjem, može se ponovo biti primljen u hrvatsko državljanstvo pod olakšavajućim pretpostavkama propisanim odredbom člana 15. Zakona o hrvatskom državljanstvu, ali kod prestanka državljanstva odricanjem takve beneficirane mogućnosti nema i državljanstvo se može ponovo steći samo u postupku pune naturalizacije. Da bi se neko ispisao iz državljanstva, mora da zadovoljava određene uslove, a sve to ima i svoju cenu, koja, s obzirom na hrvatske plate, nije mala.

„Otpuštanje iz hrvatskog državljanstva može se dati osobi koja je podnela zahtev i udovoljava sledećim pretpostavkama: napunila je osamnaest godina, nema smetnji u pogledu vojne obaveze, podmirila je dužne poreze, takse i druge javne dažbine i obaveze prema pravnim i fizičkim osobama u Hrvatskoj za koje postoji plenidbeni naslov, pravno je uredila imovinske obaveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i dece prema hrvatskim državljanima i prema osobama koje ostaju da žive u Hrvatskoj te već ima strano državljanstvo ili je dokazala da će biti primljena u strano državljanstvo“, objašnjavaju iz MUP-a. Ističu da otpuštanje iz hrvatskog državljanstva ne možete dobiti ako se protiv vas u Hrvatskoj vodi krivični postupak zbog dela za koje vas se goni po službenoj dužnosti ili ako ste u Hrvatskoj osuđeni na kaznu zatvora sve dok tu kaznu ne izdržite.

„Zahtev za prestanak hrvatskog državljanstva mogu da podnesu oni koji uz naše poseduju i strano državljanstvo, ili im strana država garantuje primanje u njihovo državljanstvo pod uslovom prestanka hrvatskog državljanstva“, kažu iz MUP-a. Oni koji su već odselili iz Hrvatske zahtev mogu da podnesu i putem diplomatske misije ili konzularne kancelarije Hrvatske u zemlji u kojoj žive. U slučaju pozitivnog rešenja o otpuštanju ili odricanju, naplaćuje se upravna taksa u iznosu od 2520 kuna u zemlji, a u diplomatskoj misiji ili konzularnoj kancelariji Republike Hrvatske u inostranstvu, u skladu s konzularnim taksama. Za prepis rešenja o otpuštanju ili odricanju od hrvatskog državljanstva treba platiti još i upravnu taksu u iznosu od 105 kuna.

„Uz obrazac zahteva za prestanak hrvatskog državljanstva s upitnikom treba priložiti i biografiju, rodni list, domovnicu, važeću identifikacionu ispravu i dokaz stranog državljanstva ili garanciju inostranog tela o primanju u državljanstvo s overenim prevodom na hrvatski jezik od ovlašćenog sudskog tumača. Ukoliko se zahtev podnosi i za maloletnu decu, prilažu se rodni list i domovnica“, pojašnjavaju iz MUP-a. Oni koji žele da se odreknu hrvatskog državljanstva uz propisani obrazac zahteva za prestanak hrvatskog državljanstva s upitnikom, trebaju da prilože i izjavu o odricanju, dokaz stranog državljanstva i dokaz prebivališta u inostranstvu.

Izvor: Srpski narodni forum

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top