Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

VIDEO: Prebilovci u Hristovom naručju

Freska na ulazu u Hram Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima
Freska na ulazu u Hram Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima

Kada se iščita i čuje priča o Prebilovcima, čovjek ostane zatečen, zapanjen, zbunjen svim onim šta je, kako je i zašto je učinjen zločin, koji kroz  prošli vijek  traje i ponavlja se, iznova isti, u mržnji i zlu. Prebilovci ni danas nemaju tablu, odredište i putokaz gdje su. Ali oni imaju božiji putokaz, i događaje koji su ih uz vječno pamćenje i pomen  na nebu, na zemlji, i prvi puta opijelom održanim u jami pod zemljom stavili i na nebeski tron.

Vaskrsli Prebilovci dočekli su ovog avgustovskog jutra, na jugu, kraj Hutova, Neretve, Bregave na brijegu u Prebilovcima, na novo hodočasno mjesto, Vaskrsenje hrama, koji kao da je sa neba spušten na ovo sveto mjesto, gdje su se od prethodnog dana slivale kolone hiljada ljudi koji su došli da se poklone sjenama mučenika. Bilo je tu zvanica, poznatih kulturnih, sportskih i javnih radnika,porodica poklanih i u jame bačenih mučenika, koji su vaskrsavali u život iz zatrtih porodica.

Svekoliko pravoslavno, srpsko sveštenstvo je sa njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejem i dvadeset vladika, i preko dvije stotine sveštenika, monaha, monahinja i vjernim narodom iz svih krajeva regije i svijeta, hodočastio ovo svetilište  Hram Hristovog Vaskrsenja, koji je nikao na mjestu Spomen kosturnice koju su paravojne formacije, muslimana i hrvata u novom pogromu 1992. godine,  avionskim bombama minirale, uništavajući kosti četiri hiljade mučenika, koji su godinu prije, tu potražile vječni mir.

Vaskrsenje su Srbi dočekali, a u susret priči koju naše kamere bilježe, ovog dana, izdvajamo dvije  zabilježene pred ovaj sveti čin u trenucima kada smo svi isčekivali da on počne i povede nas u vječnost, ovog puta , nadamo se, i radost za v’jek i v’jekova, kao mjesto sabranja, obnove života i ljudskog dostojanstva. Mala Sara Dragićević i njeni roditelji su čekali krštenje, prvo u ovom svetom Hramu, a drugi sagovornici su sa sjetom ispričali svoje tužne sudbine u kojima su pobijedili smrt i sve nedaće.

Herceg Televizija donosi Vam dokumentarnu priču Zorana Grgurevića o strašnom zločinu, o njegovom ponavljanju, priču o dvostrukom zatiranju Prebilovaca i njihovom Vaskrsenju kojim su zauvijek postali mjesto u Hristovom naručju.

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Vezane vijesti:

Potomci su glas žrtava jer one glasa nemaju

Bastašić: Proputovaće izložba svijetom i suočiti neuke sa prebilovačkim bolnim naukom

SH U PREBILOVCIMA: Pobeda života Svete Hercegovačke zemlje (FOTO)

SION SVETIH MOŠTIJU SVIH GRAĐANA PREBILOVACA

OTVORENA IZLOŽBA O STRADANjU U DRUGOM SVJETSKOM RATU

USVOJITI DEKLARACIJU O GENOCIDU

Tropar i kondak Svetim novomučenicima prebilovačkim

Prebilovci – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: