fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Вештак из Србије указује да Главаш није крив за убиство Чедомира Вучковића

Међу бројним судским поступцима који су прекинути због коронавируса је и онај против Бранимира Главаша и других оптужених за ратни злочин над српским цивилима у Осијеку 1991. године, од којих је најпознатији случај „Гаража”, односно смрт Чедомира Вучковића, наводног атентатора на Главаша, пише „Јутарњи лист”.

Бранимир Главаш снимљен 1991. године, када су се дешавали злочини над Србима у Осијеку (Принтскрин)

Главаш и његова одбрана су све време тврдили да он нема везе са тим убиством, а сада одбрана има и налаз судскомедицинског вештака који тврди да су за Вучковића смртоносни били хици које је у њега испалио Крунослав Фехир, сада већ бивши крунски сведок који је у више наврата дао исказ пред судом.

Пред хрватским судом то је спреман да потврди и професор др Ђорђе Алемпијевић, експерт судске медицине са београдског Института за судску медицину „Милован Миловановић”.

Он је своје мишљење дао на захтев Главашове одбране, након што је проучио документацију из списа, видео снимке са места злочина, записнике са обдукције и увиђаја а прочитао је и исказе сведока и вештака.

Kада је реч о акумулаторској киселини коју је Вучковић био присиљен да попије, Алемпијевић је закључио да количина попијене акумулаторске киселине, односно разблажене сумпорне киселине, није била знатна као и да на основу расположиве документације није видљиво да је код Вучковића постојало неко стање (провала желуца) које може довести до убрзаног наступања смрти.

Крунослав Фехир 

Ипак, Алемпијевић не искључује могућност да је смрт наступила и од тровања киселином. Међутим, он тврди да је Вучковић због устрелних рана изгубио велику количину крви а на то, по његовим мишљењу, указују трагови крви на месту догађаја и на његовој одећи. То нагло крварење, због искиданих вена дуж прострелних канала у доњем делу трупа и десне подлактице је у директној узрочно-последичној вези са устрелним ранама.

У налазу вештака из Београда наводи се да се „на основу извршене анализе недвосмислено може закључити да је квалитет извршеног прегледа и обдукције леша покојног Чедомира Вучковића и сачињене документације испод очекиваног нивоа”. Осим тога, вештак је указао и на, према његовом мишљењу, низ неправилно утврђених елемената при обављању обдукције и грешке у записнику о обдукцији.

Налаз стручњака из Београда био је повод одбрани Главаша да против Фехира поднесе допуну кривичне пријаве. Сада они терете њега да је заправо он извршио ратни злочин пуцајући у Вучковића 31. октобра 1991. године у близини штаба Територијалне одбране у Осијеку.

Главашеви адвокати тврде да је Фехир, са сада покојним Зораном Брекалом, злостављао Вучковића, ударао га и присиљавао га да попије акумулаторску киселину. Када је Вучковић, тврде адвокати Главаша, Фехир је пуцао у њега. Тешко рањена жртва је прешла неколико метара а затим пала и преминула.

Убиство Вучковића је у „Слободном тједнику” приказано као „неуспели покушај атентата на Главаша” при чему је убијен „неуспешни атентатор”.    

Извор: ПОЛИТИКА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: