fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vesić položio venac na spomen obeležje u Karađorđevom parku

Povodom obeležavanja sećanja na žrtve bombardovabnja Beograda aprila 1941. godine Gradski menadžer Goran Vesić danas je položio venac na spomen obeležje u Karađorđevom parku.

Gradski menadžer Goran Vesić položio venac na spomen obeležje u Karađorđevom parku (Foto Beokom)
Gradski menadžer Goran Vesić položio venac na
spomen obeležje u Karađorđevom parku
(Foto Beokom)

Kako je rekao danas je jedan od najtužnijih dana u istoriji Beograda kada je Beograd doživeo možda i najveće razaranje u svojoj istoriji.

„Na današnji dan okupatori su bombardovali Beograd zverski, bez objave rata. Prema zvaničnim podacima poginulo je 2.274 Beograđana, a prema nezvaničnim skoro 4.000. Potpuno je uništena 621 zgrada, a više od 1.600 je delimično oštećena”, naveo je Vesić novinarima nakon polaganja venca.

Kako je dodao uništene su mnoge bolnice i crkve, među kojima je pogođena Vaznesenjska crkva u kojoj je poginulo mnogo ljudi.

„Mi se danas nalazimo u Karađorđevom parku na mestu gde se nalazilo sklonište u kome je bilo 192 beograđana koji su ubijeni direktnim pogotkom bombe”, istakao je Vesić i dodao da je uništena i Narodna biblioteka sa više od 350.000 knjiga.

Gradki menadžer je poručio da danas sa ponosom treba da se sećamo i hrabrih pilota iz šestog lovačkog puka Vojske kraljevine Jugoslavije.

„Njih 11 je dalo svoje živote u borbi za odbranu Beograda. U neravnopravnoj borbi, oni su uspeli da sruše 40 nemačkih bombardera i na taj način pokazali kako se voli svoja zemlja”, rekao je Vesić.

Ponovivši da je današnji dan tužan dan za Beograd on je poručio da treba da ga se sećamo zbog svih Beograđana koji su nevino dali svoje živote i da verujemo da se ovakve stvari više nikada neće ponoviti.

Osim gradskog menadžeta venac je položio i predsednik i osnovač Udruženja Beograđana 6. april Stevan Stojanović.

„Imao sam 5. godina kada je bombardovanje počelo. Ne sećam se svih detalja, ali se sećam tih strahota koje su se desile 6. aprila”, rekao je Stojanović.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Pilot Đorđe – Đoko Putica: Hercegovac koji je bombardovao Treći rajh

Vitezovi beogradskog neba: Šesti lovački puk!

Milisav Semiz – Zaboravljeni heroj beogradskog neba …

Hitlerova odmazda srpskoj prestonici

Godišnjica bombardovanja Beograda | Jadovno 1941.

Nepoznato o bombardovanju Narodne biblioteke Srbije: Dan …

Dan kada su nacisti razorili Beograd | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: