Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Веритас: У Хрватској мук о ексхумацији Срба са гробља у Задру

Документационо-информациони центар Веритас саопштио је да у Хрватској влада тотални мук о прошлонедјељној ексхумацији посмртних остатака жртава српске националности са Градског гробља у Задру.

Ексхумација Фото: РТРС
Ексхумација Фото: РТРС

Веритас подсјећа да је, према саопштењу Комисије за нестала лица Владе Србије, укупно ексхумирано 18 посмртних остатака жртава које су страдале у акцији “Олуја” и послије, са којих су узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе.

У саопштењу Веритаса се напомиње да је са истог гробља током 2013. године ексхумирано 56 посмртних остатака са подручја сјеверне Далмације и Лике, који су такође страдали у акцији “Олуја” и послије, од којих је до сада идентификовано 36.

Према Веритасовим сазнањима, жртве које су ексхумиране прошле недјеље биле су покопане такође на Градском гробљу у Задру на сусједној парцели.

Сва гробна мјеста су била уредно регистрована у Управи Градског гробља у Задру, што значи да се са тим подацима баратало и у вријеме претходне ексхумације, па, истиче Веритас, остаје отворено питање због чега ови посмртни остаци нису тада и ексхумирани.

Од укупно ексхумираних посмртних остатака девет је мушких, а осам женских, док се за једно тијело због опожарености није могао утврдити пол.

Свако тијело је било у посебној врећи, нека тијела су била и обдукована прије покопавања, а 14 су имала и прелиминарну идентификацију, што значи да су покопана под именом и презименом.

Прелиминаро су идентификовани – Драгомир Чотра /мјесто Бјелина, Бенковац/, Обрад Опачић /мјесто Бјелина, Бенковац/, Пејо Шевер /мјесто Бунић, Кореница/, Јованка Бокун /мјесто Колашац, Книн/, Миле Гњатовић /мјесто Билишане, Обровац/, Сока Петковић /мјесто Кик, Грачац/.

Идентификовани су и Перо Обрадовић /мјесто Брувно, Грачац/, Сава Бабић /мјесто Морко Поље, Книн/, Илија Лакић /мјесто Биљане Доње, Бенковац/, Љубица Кнежевић /мјесто Биовичино село, Книн/, Милица Гагић /мјесто Биљане Горње, Бенковац/, Вукосава Ристић /мјесто Буковић, Бенковац/, Стеван Цупаћ /мјесто Корлат, Бенковац/ и Јека Опачић /мјесто Бјелина, Бенковац/.

Према “Попису погинулих лица у акцији `Олуја` са мјестом покопа посмртних остатака”, којег је Хрватска предала српској страни у марту 1996. године, на локацији Градско гробље у Задру покопано је 59 посмртних остатака, од којих 15 под именом, а остали под ознаком НН /непознат/.

Нико од ексхумираних прошле недјеље није се налазио на том попису прелиминарно идентификованих.

Раније је са задарског гробља, по појединачним захтјевима породица жртава, ексхумирано, идентификовано и сахрањено 12 посмртних остатака.

А између прве и друге ексхумације, ексхумирани су и идентификовани посмрти остаци Јанка Ћакића из Ђеврсака у једном судском поступку.

Према томе, са задарског гробља до сада је укупно ексхумирано 75 посмртних остатака, од којих је коначно идентификовано и сахрањено 49.

Просјечна старост жртава покопаних на задарском гробљу на основу коначних и прелиминарних идентификованих износи више од 62 године, а међу жртвама је 35 цивила од којих је 21 жена.

На подручју сектора “Југ” /сјеверна Далмација и Лика/, у акцији “Олуја”, према Веритасовим подацима, смртно је страдало 1.056 лица српске националности, међу којима 686 цивила, од чега 296 жена, од којих је до сада сахрањено 690 лица, док се 366 још води међу несталима.

На истом подручју до сада је из заједничких гробница ексхумирано 656 посмртних остатака /Книн 301, Грачац 154, Кореница 27, Госпић – Житник 49, Шибеник 31, Задар 56, Врлика седам те 31 са појединачних локација/, од којих је до сада идентификовано 505 лица.

Према Веритасовим истраживањима, у том сектору налази се још више од 20 појединачних /”вртних гробова”/ са посмртним остацима српских жртава из времена “Олује”, које такође треба ексхумрати и идентификовати.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Немамо информације за Задар – Хрвати игноришу регистровање локације

У Задру ексхумација посмртних остатака Срба страдалих у „Олуји“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: