fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nemamo informacije za Zadar – Hrvati ignorišu registrovanje lokacije

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je Srni da, prema saznanjima „Veritasa“, na gradskom groblju u Zadru postoji još samo jedno tijelo srpske žrtve iz „Oluje“ koje nije ekshumirano i naglasio da ne zna šta će tamo narednih dana ekshumirati predstavnici komisija za nestala lica Hrvatske i Srbije.

Ekshumacija
Ekshumacija

On je pojasnio da su iz zajedničke grobnice na ovoj lokaciji u maju 2013. godine ekshumirani posmrtni ostaci 56 lica srpske nacionalnosti, a da su saradnici „Veritasa“ naknadno otkrili još dva pojedinačna grobna mjesta.

„Jedno lice je po sudskom postupku ekshumirano i mi imamo informaciju o samo još jednom licu. Možda su pronašli novu lokaciju ili je eventualno riječ o sedam nestalih Srba iz Maslenice za kojim još tragamo“, naveo je Štrbac i dodao da Hrvati, sa druge strane, ništa ne rade da već ekshumirane, za koje se pretpostavlja da su Srbi, identifikuju.

„Mi imamo 393 ekshumiranih za koje se pretpostavlja da su Srbi, koji se nalaze u mrtvačnici u Zagrebu, ili su vraćeni na lokacije odakle im je uzet uzorak. Uz ovih 393 i 305 grobnih mjesta koje smo mi registrovali, dolazimo do polovine ukupnog broja koji srpska strana traži, ali Hrvati ništa ne čine da se ovaj proces zaokruži“, upozorio je Štrbac.

On je ukazao da je hrvatska strana od decembra prošle godine izvršila samo jednu identifikaciju i jednu ekshumaciju, a da se u međuvremenu nije ništa dešavalo.

„Prije mjesec dana imali su jedno `izviđanje` na jednoj lokaciji i nisu ništa našli. Hrvatska komisija se pravda time da je u međuvremenu bilo smjene vlasti, ali mi ne možemo da ne pomislimo da je u svemu namjera da se taj proces unedogled razvuče. Šta će oni sad ekshumirati u Zadru, mi ne znamo, a zašto ne idu na registrovane lokacije, to oni znaju“, rekao je Štrbac.

On je podsjetio da se na „Veritasovom“ spisku nestalih tokom i nakon „Oluje“ nalazi 1.856 lica, od kojih je 1.206 civila, a 546 žena.

Od ukupnog broja nestalih, do sada je ekshumirano 1.484 lica, a identifikovano njih 1.091.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

U Zadru ekshumacija posmrtnih ostataka Srba stradalih u „Oluji“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: