Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Veritas” saopštio imena 20 identifikovanih Srba

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” saopštio je danas imena 20 Srba koje je identifikovao Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, od kojih je najstarija žrtva Todor Dukić iz Biljana Gornjih, kod Benkovca, rođen 1909. godine, a najmlađa Đurđica Milić iz Blatuše, kod Vrginmosta, rođena 1969. godine.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Riječ je o stradalim na području sjeverne Dalmacije, Like, Korduna, Banije i zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine.

Među identifikovanim su Branko Roknić iz Kordunskog Ljeskovca, kod Slunja, Ljubica Milić iz Blatuše, kod Vrginmosta, Milan Gruborović iz Malog Gradca – Glina, Neđeljko Karan iz Kestenovca – Vojnić, Miloš Dejanović iz Ruševice – Slunj, Ilija Dunović iz Primišlja – Slunj, Branko Milković iz Plaškog, Bogdan Logov iz Utolice – Kostajnica, Boško Knežević iz Šaša – Kostajnica.

DNK metodom identifikovana je i Jovanka Bokan iz Bosanskih Osredaka kod Drvara, Vukosava Rstić iz Bukovića – Benkovac, Ilija Lakić iz Biljana Donjih – Benkovac, Stevo Cupać iz Korlata – Benkovac, Dušan Jokić iz Gračaca, Nikola Srmzlić iz Ruševice – Slunj, Slavko Krajnović iz Prgomelje – Pakrac i Stanko Protić iz Šnjegavića – Slavonska Požega.

U organizaciji samih porodica, na području Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine /RSK/, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.500 tijela Srba, od čega je do sada identifikovano njih 1.087.

Na spisku nestalih “Veritasa” još se nalazi 1.788 lica srpske nacinalnosti koja su nestala u periodu od 1991. do 1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima su 1.283 civila, od čega 497 žena.

“Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još 256 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci Srba stradalih na pomenutom području i u istom periodu, koji i 23 po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Identifikovano 20 Srba ubijenih 1995. godine

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: