fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Veritas: Ekshumirane žrtve u Hrvatskoj su srpski civili

Dokumentaciono informativni centar Veritas saopštio je danas da posmrtni ostaci ekshumirani na Novom groblju u Glini prošle sedmice pripadaju srpskim civilima stradalim u hrvatskoj akciji Oluja

Groblje u Glini , Foto Tanjug
Groblje u Glini , Foto Tanjug

Dokumentaciono informativni centar Veritas saopštio je danas da posmrtni ostaci ekshumirani na Novom groblju u Glini prošle sedmice pripadaju srpskim civilima stradalim u hrvatskoj akciji Oluja.

U saopštenju se navodi da je ekshumirano 36 posmrtnih ostataka, te da hrvatske strana tvrdi da je reč o neidentifikkovanim posmrtnim ostacima iz „Domovinskog rata“ osoba poginulih 1995. godine, koji su „nakon sprovedene humane asanacije“ bili ukopani u pojedinačnim grobnicama.

Komisija Vlade Srbije za nestala lica, čiji predstavnici su kao stručni saradnici prisustvovasli ekshumaciji, međuitm, saopštili su da se radi o žrtavama srpske nacionalnosti stradalim u hrvatskoj akciji Oluja.

Od ukupnog broja ekshumiranih, 27 osoba su muškog pola, šest ženskog, jedno je dete, dok za posmrtne ostatke dve osobe nije bilo moguće odrediti pol.

Prema „Popisu poginulih lica u akciji “Oluja“ sa mestom pokopa posmrtnih ostataka“, kojeg je Hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. godine, na groblju u Glini bilo je pokopano 44 posmrtna ostatka, od kojih sest pod imenom: Miloš Arbutina (73) iz Goričke kod Dvora, Dunović Ilija (48) iz Primišlja kod Slunja, Krošnjar Dmitar (46) iz G. Čemernice kod Vrginmosta, Vujaklija Milan (59) iz G. Žirovca kod Dvora, Petar Vukičević (64) iz Dragotine kod Gline, i Kokić Jovan, bez ostalih generalija.

Na pomenutom spisku nalazilo se i ime Ane Dmitrović (66) iz Pješčanice kod

Vrginmosta, za koju je Veritas utvrdio da je živa, što znači da je pod njenim imenom pokopan neko drugi.

Prema Veritasovim saznanjima, Milana Vujakliju su, 7. avgusta 1995, u D. Žirovcu, u zaseoku Ostojići, zaklali pripadnici 5. korpusa armije BiH; Dunović Ilija i Dmitar Krošnjar su zadnji put viđeni, takođe 7. avgusta, u izbegličkoj koloni, prvi kod Žirovca a drugi ispred Dvora; Petra Vukičevića su, 13. avgusta, pred njegovom kućom u Dragotini, ubili hrvatski vojnici, dok im je sprečavao pljačku njegove imovine; Miloša Arbutinu, profesora u penziji, 6. oktobra iste godine, na ulici u Dvoru, dok je vozio biciklu, oborio je i pregazio kamion HV-a.

Dečiji posmrtni ostaci verovatno pripadaju šestomesečnom Vujić Mili, koji je zajedno sa roditeljima stradao 7. avgusta na obroncima Petrove Gore.

Srbi sa područja Vojnića su se, bežeći ispred neprijatelja, okupili na prevoju Biljeg, odakle su, noću 6/7. avgusta, krenuli preko Petrove

Gore prema Topuskom, gde je bila komanda Kordunaškog korpusa.

Među njima je bio i Neđeljko Vujić (25), iz Vojišnice, sa nevenčanom suprugom Gordanom Bilbijom (20), rođenom u selu Marini kod Sanskog Mosta, i njihovom šestomesečnom bebom.

Sklonili su se u jednu kuću u selu Ključar, odakle se uskoro začula eksplozija, od koje se kuća urušila zatrpavši tročlanu porodicu.

Sudovi u Vojniću i Prijedoru su, pre više godina, u vanparničnom postupku, na predlog njihovih roditelja, na osnovu kazivanja svedoka, utvrdili smrt Neđeljka i Gordane, koja je i upisana u matične knjige umrlih.

U uverenju da su njihovi posmrtni ostaci potpuno uništeni, Neđeljkovi roditelji su povukli zahtev za traženje njegovih posmrtnih ostataka, dok Gordanini roditelj, koji žive u Prijedoru, i dalje tragaju za kćerkom i unukom.

Ekshumacija dečijih posmrtnih ostataka na Novom groblju u Glini, Neđeljkovim i Gordaninim roditeljima daje nadu da je ipak nešto od njih ostalo, a da li je nada

opravdana pokazaće identifikacija metodom analize DNA.

U zadnjih sedamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske i bivše RSK ekshumirano je ukupno 1.500 leševa srpskih žrtava, od čega je do sada identifikovano 1.023 posmrtna ostatka.

Na Veritasovom spisku nestalih još se nalazi 1.821 lice srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991- 1995. na području Hrvatske i bivše RSK.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ekshumirano 36 posmrtnih ostataka Srba stradalih u “Oluji“

Zagreb dosljedno da procesuira odgovorne za ratne zločine

Ekshumacija posmrtnih ostataka srpskih žrtava iz „Oluje“ u Glini

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: