fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ekshumacija posmrtnih ostataka srpskih žrtava iz „Oluje“ u Glini

Na Novom groblju u Glini, na području Sisačko-moslavačke županije, nadležni organi Hrvatske, otpočeli su proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u „Oluji“, 1995. godine, saopštila je Komisija za nestala lica.

Ilustracija
Ilustracija

Očekuje se da će proces ekshumacije na ovom groblju trajati nekoliko dana i od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Proces ekshumacije na ovoj lokaciji je od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela dve zemlje, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, posebno za članove porodica nestalih lica.

Na ovaj način nastavlja se proces ekshumacije grobnica u regionu Banija u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“, koji je počeo 2007. godine ekshumacijama na groblju Sveti Nikola u Petrinji gde su ekshumirani posmrtni ostaci 160 žrtava.

Proces je nastavljen ekshumacijom 64 posmrtnih ostataka na groblju u Dvoru na Uni 2009. godine i ekshumacijama na groblju u Uštici gde su ekshumirani posmrtni ostaci četiri lica.

Potom su 2015. godine sprovedene ekshumacije na mesnom groblju u Gornjem Selištu kada su ekshumirani posmrtni ostaci 56 žrtava i 2017. godine u na groblju u Šašu 14.

Od ukupno 298 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz ovog regiona do sada su identifikovani i porodicama predati posmrtni ostaci 120 lica.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Počela ekshumacija srpskih žrtava iz „Oluje“ | Jadovno 1941.

Na groblju u Šašu ekshumirano 13 srpskih žrtava „Oluje …

Više od 20 godina se zna za grobnicu sa srpskim žrtvama u Šašu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: