fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Velt: Hrvatska u svađi sa svim susjedima, „eksploziv ispod EU“

Njemački list Velt smatra granični spor Hrvatske i Slovenije bizarnim, ali upozorava da bi korist mogli da imaju zagovornici neliberalne demokratije u EU.

Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba)
Piranski zaliv
(Foto: dnevnik.ba)

List navodi da bi najveću korist od spora Hrvatske i Slovenije mogli da imaju oni poput mađarskog premijera Viktora Orbana i poljskog lidera Jaroslava Kačinskog, prenosi zagrebački portal Indeks.

Velt piše da se Hrvatska i Slovenija „već godinama žestoko natežu oko nekoliko kvadratnih metara mora“, i to čak ne oko lijepih jadranskih plaža nego oko „područja na kojem lovi nekoliko ribara“. Zbog razgraničenja u malom Piranskom zalivu „dva susjeda idu opasnim smjerom konfrontacije“, a vječna svađa bi sada mogla da eskalira zbog odluke Slovenije da implementira međunarodnu arbitražnu odluku o razgraničenju ove dvije države.

„Hrvatska je do današnjeg dana imala skoro dvije godine da prizna arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dvije trećine zalivava, ali hrvatska vlada se odlučila da će arbitražu kompletno ignorisati. Hrvatska je već prije dvije godine u znak protesta istupila iz arbitražnog procesa“, podsjeća njemački list i navodi da je hrvatski argument za takav potez bila nepravilnost u arbitražnom procesu.

„Napetosti su posljedica raspada Jugoslavije“

„Napetosti su izraz starih borbi za podjelu teritorija među proizvodima raspada Jugoslavije, te će ionako lomljiv mir na zapadnom Balkanu još više dovesti u pitanje. I turisti bi mogli da osjete posljedice toga. Naime, niko ne može da spriječi Sloveniju da uvede stroge granične kontrole prema Hrvatskoj“, piše Velt i ističe da Hrvatska nije dio šengenske zone slobodnog kretanja. Slovenija je to već ljetos uradila, a rezultat su bile kolone duge kilometrima, napominje list i upozorava da bi takav stalni granični režim bio fatalan za hrvatski turizam.

„Ali još veći je problem to što je arbitraža kao instrument rješavanja graničnih sporova oslabljena. Ako ta vrsta neutralnog posredovanja treće strane više ne uživa povjerenje i neće biti prihvaćena sa obje strane, onda je Evropska unija izgubila jednu od najvažnijih poluga za svoju politiku na Balkanu“, piše Velt.

List novodi i da se Brisel nadao da će pomoću arbitraža srediti i neke druge granične sporove u regionu, „koji je pun takvih konflikata“, a hrvatsko-slovenska arbitraža se pretvorila u „mračni presedan“, iz kojeg je izašlo još „internog stresa za EU“.

Njemački list podsjeća i da je „Hrvatska kao najmlađa članica EU posvađana sa svim svojim susjedima“, ali ključno je što njeno odbijanje priznavanja arbitražne presude i drugima nudi takvo ponašanje kao mogućnost.

„Zabrinjavajuće približavanje Hrvatske nacionalističkim vladama Mađarske i Poljske“

S obzirom na to da zemlje nastale raspadom Jugoslavije nisu same u stanju bilateralnim dogovorom da riješe svoje probleme oko granica, ako to nije moguće ni međunarodnom arbitražom, cijeli proces približavanja Evropskoj uniji mogao bi se pretvoriti u seriju blokada, navodi list.

„Upućeni u briselska dešavanja su zabrinuti da bi insistiranje Evropske komisije na priznavanju arbitraže u Hrvatskoj moglo biti interpretirano kao jednostrana podrška Sloveniji, te Hrvatsku još više gurnuti u savez s nacionalistima iz Mađarske i Poljske“, zaključuje Velt i završava konstatacijom da bi takav razvoj događaja „dugoročno predstavljao postavljanje eksploziva ispod cijelog evropski projekta“.

Bez incidenata u Piranskom zalivu u petak

Tokom petka nisu zabilježene vanredne situacije ni incidenti u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali kako ga Hrvati nazivaju, rekao je načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.

Registrovane su samo uobičajene povrede crte razgraničenja od slovenačkih plovila, potvrdio je on novinarima, prenosi Hina.

– Hrvatska policija svakodnevno svojim plovilima nadzire i štiti granicu na moru u Savudrijskoj vali, pa tako i danas – rekao je Kozlevac.

(B92)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: