fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Veljunsko prisjećanje na drugi veliki zločin nad Srbima u NDH

VELjUN – Narod Korduna i ove se godine okupio u Veljunu za Đurđevdan kako bi se prisjetio 525 nevinih civilnih žrtava pobijenih u periodu od 6. do 9. maja 1941. godine. Bio je ovo drugi veliki masovni zločin nad Srbima, 26 dana od osnutka NDH, a nakon onog u Gudovcu. Pomen žrtvama ovog zločina služili su karlovački sveštenici Darko Dugonjić i Budimir Kokotović. 

Počast žrtvama kod kosturnice
Počast žrtvama kod kosturnice

– Nije prošlo ni mjesec dana od kada je proglašena ustaška država 10. aprila, kako se kaže u proglasu ‘božjom providnošću’, a da je već napravljen prvi zločin u Gudovcu s preko 200 srpskih žrtava. Nije prošlo mjesec dana, a da je otvoren prvi logor, Danica kod Koprivnice, nije prošlo mjesec dana, a doneseni su rasni zakoni, nije prošlo mjesec dana a dogodio se zločin ovdje. A šta mi imamo danas nakon 77 godina od pokolja? – upitao se Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a.

– Imamo relativizaciju zločina, osporavanje žrtava, opravdanje ustaške države. Zazivaju Boga pravdajući tu državu. Oni koji su služili Boga onda i sada ne brane Boga od te države, ne brane žrtve te države. Danas se i Jasenovac osporava, zazivaju komisiju da utvrdi istinu, kao da mi istinu ne znamo, a istina je da je tamo počinjen holokaust na Židovima, da je počinjen genocid nad Srbima i Romima kao i zločin nad Hrvatima antifašistima. Samo je to istina i nema druge istine. Nijedna komisija to ne može osporiti kao što nijedna komisija ne može osporiti 525 imena ovdje. Tko može zazvati Boga i reći da su ove žrtve zaslužile da stradaju od ustaškog noža? – rekao je zastupnik.

– Ima danas političkih snaga kojima je i ovo Srba što živi – puno. Nekima smetaju tri Srbina u Saboru, pa kažu: ‘ajmo ih smanjiti, ‘ajmo ih ostaviti bez glasa. Hvala vam što se borite, a ni mi u Saboru nećemo posustati. Borimo se i tako što se svake godine ovdje okupljamo da ove žrtve ne zaboravimo – rekao je Milošević.

Kako je prisutne obavijestila Tatjana Vujičić Vlačić koja obnavlja devastirani veljunski spomenik, početkom maja su konačno završene ploče s imenima žrtava i one bi uskoro trebale biti vraćene na mjesto odakle su ukradene, čime bi ovaj spomenik do kraja bio obnovljen.

Autor: Milan Cimeša

(Portal novosti)

Izvor: Banija Online

Vezane vijesti:

Sa Svetim Vukašinom u Veljunu na Kordunu | Jadovno 1941.

Masakr u Blagaju na Đurđevdan 1941. | Jadovno 1941.

Vodite ih i pobijte, oni su presuđeni… | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: