fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВЕЉКО ЂУРИЋ МИШИНА: ХРВАТСКА ЛЕГИЈА ПОД СТАЉИНГРАДОМ 1941-1943. ГОДИНЕ

Хрватски легионари извршили су многа силовања, пљачке, сурова убиства а од немачке команде добиjали одликовања

Хрватски легионари извршили су многа силовања, пљачке, сурова убиства а од немачке команде добиjали одликовања
Недавно jе на броjним Интернет страницама обjављена фотографиjа припадника Десног сектора Хрватске на ратишту на истоку Украjине против Доњецке и Луганске републике. Они коjи познаjу историjу Другог светског рата знаjу да се тих година на тим просторима борила такође jедна легиjа из Хрватске. За оне коjи то не знаjу, да их подсетимо:

У данима када jе траjао рат Немачке, Италиjе и њихових савезника против Краљевине Југославиjе, у Загребу 10. априла 1941. године, уз обилату помоћ немачких обавештаjаца, проглашена jе Независне Држава Хрватска и устоличена усташка организациjа предвођена поглавником Антом Павелићем. Имаjући то у виду, Хрватска се реванширала на разне начине Немачком Раjху. Тако jе наjпре 16. jуна приступила Троjном пакту и 14. децембра 1941. обjавила рат Великоj Британиjи и Сjедињеним Америчким Државама. Једна од обавеза било jе слање веће воjне формациjе на ратиште на териториjи Совjетског Савеза. Мада су од Хрвата, према неким изворима, Немци тражили формалну обjаву рата Совjетском Савезу, они то нису учинили. (За то jе било више разлога али о њима неком другом приликом.) Тако се догодило да jединице хрватске воjске нису отишле на Источни фронт самостално и под своjим именом већ су то урадиле као припадници немачког Вермахта.

Поглавник Анте Павелић 2. jула 1941. позвао jе „усташе и остале хрватске добровољце“ у борбу против „жидовско-бољшевичке Москве, заклетог неприjатеља свих еуропских, а особито хрватског народа“. После десетак дана започело jе устроjавање Хрватске легиjе коjа jе у саставу имала 369. поjачану хрватску пjешачку пуковниjу, Поморски склоп и 4. зракопловну пуковниjу. Добровољаца jе било превише па су многе одбили. Међу изабранима, две трећине су били римокатолици а jедна трећина муслимани!

И Италиjани су затражили да им Хрвати, као и Немцима, обезбеде jедну легиjу коjа би ратовала у њиховоj воjсци против Совjетског Савеза, па jе захтев 12. jула прихваћен и започело jе прикупљање воjника за тражену jединицу и њено слање на ратиште.

Хрватски поморски склоп пловио jе Црним и Азовским морем а зиму 1941/42. године, због леда на Азовском мору, провео у луци на Криму. Један део воjника распоређен jе на школски jедрењак „Товаришч“, тада наjвећи jедрењак на свету, кога су Немци раниjе заробили од Црвене армиjе! Једрењак jе растурен у случаjноj експлозиjи и тада jе страдало десетине воjника. Због совjетске опште противофанзиве, Хрватски поморски склоп ограничио jе деjства на Црно море. Маjа 1944. године вратио се у Хрватску и био стациониран у Сплиту, добивши од Немаца заплењене торпиљерке и бродове за пратњу.

Хрватска 4. зракопловна легиjа прошла jе обуку у Немачкоj, а потом jе септембра 1941. пребачена на ратиште код Харкова и Мариопоља. После извесног времена, краjем 1942. jедан део воjника дошао jе у Хрватску и убрзо jе враћен на Источно боjиште код Стаљинграда и Смоленска. Фебруара 1944. легиjа jе спала на само четири авиона! У међувремену, команданти су се хвалили да су оборили 250 авиона Црвене армиjе.

Посебни део Хрватске легиjе била jе већ поменута 369. пуковниjа. Прве борбе имали су у селу Надеждовка, ратовали су код Харкова а потом су пребачени према Стаљинграду. Краjем августа 1942. посетио их jе поглавник Павелић.

Хрватски легионари извршили су многа силовања, пљачке, сурова убиства а од немачке команде добиjали одликовања.

Немачке снаге под командом фелдмаршала фон Паулуса били су наjелитниjи део Вермахта. У офанзиви коjа jе почела краjем августа, хрватски легионари имали су спорадична напредовања али и велике жртве па jе, на пример, краjем новембра пуковниjа броjала мање од 1.000 воjника. Око 700 воjника и официра, под командом потпуковника Марка Месића (коjи jе касниjе био jедан од „ослободилаца Београда“), то jест оно што jе преостало, предало се 2. фебруара 1943. црвеноармеjцима и отишло у заробљеничке логоре па jе тиме окончано њено постоjање.

Идеjа о Хрватима коjи ратуjу против Руса ниjе, међутим, пропала. Уосталом то потврђуjу и речи са почетка овога текста.

Извор: НОВИ СТАНДАРД

 

Везане виjести:

И усташе и балисти убиjали по Србиjи – Jadovno 1941.

Обнављање „Вражjе дивизиjе“ – Jadovno 1941.

ХРВАТСКА ИСТОРИЈА – Jadovno 1941.

Проф. др Вељко Ђурић Мишина: Попис српских жртава …

Приказ књиге: Вељко Ђурић Мишина, Српска православна Црква …

Вељко Ђурић Мишинa: Над Србима jе извршен геноцид …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: