fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VELIMIROVIĆ: SADRŽAJ SPISKA STRADALIH BIĆE SPORAN

janko-velimirovic.jpg
Janko Velimirović

BANjALUKA, 27. OKTOBRA (SRNA) – Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović izjavio je da će spisak stradalih u Srebrenici, po zahtjevu odbrane generala Ratka Mladića, Haški tribunal uputiti do 1. novembra, ali da će njegov sadržaj biti sporan i biće predmet raznih istraživanja i analiza.

Velimirović je rekao da je u opticaju nekoliko različitih spiskova, među kojima je i onaj koji je izradila bivša Komisija Vlade RS za Srebrenicu, i da će ga analizirati svi zainteresovani, među kojima je i Republički centar.

„Nadam se da neće biti kao ranije, da naručena brojka od osam hiljada ljudi bude `nedodirljiva`, a imamo i pokušaje da se zakonskim rješenja spriječi da se ono što je plasirano dovodi u pitanje“, rekao je Velimirović.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je da Komisija Vlade nikada nije konstatovala da je ubijeno osam hiljada, već da je prijavljen nestanak oko osam hiljada ljudi.

Prema njegovim riječima, u zaključcima Komisije, navedeno je da Vlada RS treba da formira stručno tijelo koje će nastaviti istraživanja do konačne istine o Srebrenici, čije je formiranje spriječeno, što je i najveća zamjerka BORS-a tadašnjim strukturama vlasti.

Ćurguz je podsjetio da je prije dvije godine BORS objavio knjigu imena mrtvih Srba u Sarajevu i još niko nije demantovao nijedno od 6 632 imena, a od druge strane traženo je da to isto uradi za Srebrenicu.

„Napišite tih osam hiljada imena koja se fakturišu Srbima i da to zajedno dostavimo Tužilaštvu i Sudu BiH da procesuiraju“, rekao je Ćurguz.
On je dodao da za to nema volje kod druge strane, jer je, kako je rekao, mnogo toga što se dešavalo nakon jula 1995. godine improvizacija, zloupotreba događaja, vremena, porodica i žrtava.

„Ostalo je 38 Srba muškaraca u Srebrenici i niko ne postavlja pitanje gdje su oni. Da ih je bilo 3 800 bilo bi isto“, rekao je Ćurguz.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: