Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Велимировић: Изненађујуће отказивање протокола

Јанко Велимировић
Јанко Велимировић

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић зачуђен jе блокирањем потписивања протокола тужилаштава БиХ и Србиjе о сарадњи у прогону починилаца ратних злочина, злочина против човjечности и геноцида, jер су у припреми активно учествовали и представници Хашког тужилаштва.

“Риjеч jе о чистом уплитању политике у стручне ствари, jер jедноставно нема разлога за отказивање потписивања овог протокола. Овакав потез представља и неиспуњавање препорука Европске комисиjе у структуралном диjалогу о реформи правосуђа у БиХ”, рекао jе Велимировић Срни.

Велимировић jе подсjетио да jе Европска комисиjа у структуралном диjалогу препоручила властима БиХ да протокол буде потписан до 30. новембра.

“Изненађуjуће jе што jе на саjту Тужилаштва БиХ, 28. новембра обjављено да jе све усаглашено и да ће протокол бити потписан, као и став предсjеднице Суда БиХ Медџиде Кресо коjа примjедбе коjе тренутно износи у jавности ниjе имала прилику да изнесе током припреме документа”, каже Велимировић.

Велимировић jе рекао jе да jе циљ Тужилаштва БиХ да се избjегне могућност процесуирања ратних злочина над Србима у БиХ и одуговлачење наjсложениjих предмета.

“На оваj начин жели се обезвриjедити све што jе учињено у припреми протокола, док с друге стране Протокол о сарадњи Тужилаштава Србиjе и Хрватске, коjи jе потписан и нормално функционише, демантуjе све критике коjе долазе из Сараjева” , каже Велимировић.

Потписивање Протокола о сарадњи у прогону починилаца ратних злочина, злочина против човjечности и геноцида Тужилаштва БиХ са Тужилаштвом Србиjе за ратне злочине отказано jе након писаног упозорења предсjедаваjућег Предсjедништва БиХ Жељка Комшића да jе jедино Предсjедништво надлежно да закључуjе међународне споразуме у име БиХ, саопштено jе из Тужилаштва БиХ.

Представници Тужилаштва Србиjе за ратне злочине и Тужилаштва БиХ усагласили су на састанку у Сараjеву 23. новембра текст Протокола о сарадњи у гоњењу починилаца кривичних дjела ратних злочина, односно злочина против човечности и геноцида.

Протокол би требало да отклони многе проблеме са коjима су се до сада суочавала правосуђа Србиjе и БиХ и да онемогући уплитање политике у кривичне поступке, те да сприjечи вођење паралелних истрага.

Предсjедница Суда БиХ Медџида Кресо jуче jе у изjави сараjевским медиjима поздравила блокаду протокола, рекавши да таj документ “ниjе риjешио кључне проблеме”. Бањалучка штампа данас jе обjавила да jе Кресо наговорила Комшића да блокира потписивање протокола.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: