fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Veliko otkriće: „Za dom spremni“ iz antičke Hrvatske — od 1930. i neke…

Tuđman je, kao komunistički disident, našao sponu i savezništvo sa ustaškom dijasporom, a kad se ustaška dijaspora vratila u Hrvatsku, donela je pozdrav „Za dom — spremni“, kaže istoričar Aleksandar Raković.

© Wikipedia/ Unknown Croatian military photographer - Scanned from Ustaška vojnica book
© Wikipedia/ Unknown Croatian military
photographer – Scanned from
Ustaška vojnica book

Poput svog „najslavnijeg“ prethodnika, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović posvetila se istoriografiji izjavom da je ustaški pozdrav „Za dom — spremni“ u stvari „stari hrvatski pozdrav“.

„Moj stav o pozdravu ’Za dom spremni‘ je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitovan je u vreme ustaških dana“, rekla je hrvatska predsednica, iako je većina istoričara, uključujući i neke sa hrvatske desnice, saglasna da taj poklič potiče iz baštine ustaškog pokreta i da je nastao između dva svetska rata.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da su pozdrav „Za dom — spremni“ autorizovale ustaše. Uz ogradu da dobro ne poznaje istoriju tog pozdrava, on kaže da se taj poklič može pripisati hrvatskim nacistima i smatrati se ustaškim pozdravom.

„Ako je on na nekoj marginalnoj osnovi bio pozdrav u Hrvata, on je nakon pojave ustaša i zvaničnog pozdrava njihove vojske i ideologije autorizovan sa njihove strane i tako ga treba i tumačiti — kao ustaški i nacistički pozdrav Hrvata iz vremena Drugog svetskog rata, iz vremena genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima“, kaže Raković za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Kolinda Grabar Kitarović gleda da na svaki način nađe opravdanje za pojavu ustaškog pozdrava na masovnoj sceni u Hrvatskoj, odnosno za „povampirenje ustaštva i nacizma“.

„Međutim, nema argumenata za pokušaj opravdanja i to je samo jedan, čini se, uzaludan gest i pokušaj da se Hrvati reše svoje nacističke prošlosti iz vremena Drugog svetskog rata. To pokušavaju na niz trasa, a jedna od tih trasa je verovatno i ta koju je smislila Kolinda Grabar Kitarović, jer joj je neko to rekao. Ali ozbiljan svet doživljava sva ta opravdanja kao besmislena. Čak i glupava“, ističe Raković.

Prema njegovim rečima, potpuno je netačan tekst koji se pojavio u hrvatskoj štampi prema kojem je Franjo Tuđman smatrao da je hrvatskim braniteljima pozdrav „Za dom — spremni“ podmetnuo KOS kako bi kompromitovao „domovinski rat“.

„Tuđman je, kao komunistički disident, našao sponu i savezništvo sa ustaškom dijasporom, a kad se ustaška dijaspora vratila u Hrvatsku, donela je taj pozdrav“, naglašava Raković.

On podseća da postoji mnoštvo i audio i video i pisanih zapisa o masovnoj upotrebi tog pozdrava u pojedinim jedinicama hrvatske vojske i Zbora narodne garde, što je, nedvosmisleno, ustaški i nacistički pozdrav hrvatskih šovinista iz Drugog svetskog rata koji je potom preuzet.

„Još jedna stvar je zanimljiva. U vreme povampirenja ustaštva početkom devedesetih godina prošlog veka, za koje je odgovoran upravo Franjo Tuđman, počelo je i masovno klanjanje u Blajburgu i na drugim, sličnim mestima. Čak je i Mesić koji je bio komunista odlazio u Blajburg i nikakav KOS njima nije bio kriv što su pozdrav ’Za dom — spremni‘ vratili u mejnstrim Hrvatske. Sami su krivi jer su hrvatski komunisti započeli pakt sa đavolom koji je doveo do toga da danas vidimo da je ta novoustaška politika — politika na velikoj sceni u Hrvatskoj“, zaključio je Raković.

Autor: Vladimir Sudar

Izvor: SPUTNjIK

Vezane vijesti:

Linta: Kolinda uvredila stotine hiljada srpskih žrtava

Dokumenti potvđuju da je „Za dom spremni!“ – ustaški izum

Kitarović: „Za dom spremni“ je stari hrvatski pozdrav …

Istoričari odlučili da je „Za Dom Spremni” ustaški pozdrav …

„Za dom spremni“ – lažna istorija lažnih domoljuba | Jadovno …

Činjenice o kovanici ustaškog režima | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: