Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vek Plave grobnice: Na današnji dan preminule Srbe počeli da sahranjuju u moru kraj Krfa

Plava_grobnica

Na današnji dan pre tačno 100 godina, 21. januara 1916. godine, počelo je sahranjivanje preminulih Srba u Krfskom kanalu, koji će kasnije dobiti naziv Plava grobnica

Posle natčovečanskih napora u gudurama današnje Albanije i dodatne golgote od 160 kilometara pešačenja močvarnim primorjem od Skadra do Valone, zbog toga što se nisu pojavili obećani saveznički brodovi, srpski vojnici su masovno umirali od tifusa, gladi i iscrpljenosti.

Kako nije bilo dovoljno mesta na Krfu i ostrvcu Vido, na koje su prebačeni tifusari, a i zbog opasnosti širenja epidemije, odlučeno je da ih sahranjuju u moru.

Prema zvaničnim, ali nepotpunim podacima, jer svi umrli nisu evidentirani, do 23. marta 1916. u Krfskom kanalu sahranjeno je 4.847 srpskih vojnika i oficira.

Plava_grobnica_1

Postojao je običaj da svi naši brodovi koji prolaze Krfskim kanalom zastanu kako bi odali počast stradalim srpskim ratnicima.

Čuveni srpski pesnik Milutin Bojić, koji je i sam preminuo u Grčkoj tokom oporavka, napisao je legendarnu „Plavu grobnicu“, koja je ostala kao najslikovitije i najpotresnije svedočanstvo sa Krfa.

Poslušajmo kako je čuvenu elegiju izrecitovao naš poznati glumac Dragan Nikolić u dokumentarnom filmu „Gdee cveta limun žut“.

Izvor: Informer

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: