fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vek od herojstva Gvozdenog puka

Ovo je godina u kojoj se svet na organizovan, ozbiljan i glasan način oprašta od uspomena na Prvi svetski rat, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Ruskom domu, na svečanoj akademiji pod nazivom „Gvozdenom puku u čast”, povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Kulturno-umetnički program na svečanoj akademiji u Ruskom domu (Foto Tanjug/Ministarstvo odbrane, Jovo Mamula)
Kulturno-umetnički program na svečanoj akademiji u Ruskom domu (Foto Tanjug/Ministarstvo odbrane, Jovo Mamula)

On je rekao da je prethodne četiri godine Srbija još jednom preživela svoju istoriju, svoju golgotu, pobedu i vaskrsenje, i za to vreme veliki i moćni su pokušali još jednom da promene istoriju.„Pokušali su da istorijske činjenice prikažu drugačije, da svojom veličinom i brojnošću, silom kao jedinim opravdanjem, ponovo prepišu i napišu istoriju Prvog svetskog rata, okrive žrtve, a silnike prikažu kao nevine. Kao u Prvom svetskom ratu, pre tačno 100 godina, sila nije pobedila”, rekao je ministar odbrane, prenosi Tanjug.

On je dodao da su snaga i ponos naših predaka, oživljeni u svakom od nas, u deci koja tek koračaju, pokazali da ovaj narod ne može nestati sa istorijske pozornice, pred silom i lažima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vulin je kazao da su ove četiri godine činjeni očajnički i veliki napori da se mala i slaba, naša Srbija i njen narod, prikažu kao razlog za početak Prvog svetskog rata, kao suštinski uzrok stradanja desetina miliona ljudi.On je dodao da je „to narod koji slobodom definiše razlog svog postojanja i zato je ovo veče naš način da se bar malo, nedostojni kakvi jesmo, odužimo velikim precima, ali i da, govoreći svojoj deci, pokazujući im slike i pričajući priče o velikim i slavnim precima, pokažemo kakvi bismo želeli da jesmo i zaslužujemo da budemo dostojni njihove uspomene”.

Ministar Vulin završio je svoj govor rečima – neka je večna slava junacima Gvozdenog puka, topličkim ustanicima i svakom onom ko je pre tačno sto godina imao hrabrosti da bude i ostane tu za svoju zemlju i svoj narod, preko svake nade, pobeđujući kada u pobedu više niko osim Srba nije verovao, ali to je bilo dovoljno.

Suorganizatori događaja, s Ruskim domom, bili su Udruženje Topličana u Beogradu i Udruženje potomaka dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912 – 1918. godine, navodi se u saopštenju. Svečanoj večeri, na kojoj su govorili i Dragan Vladisavljević, predsednik Udruženja Topličana u Beogradu i predstavnik Ruskog doma, prisustvovali su i predstavnici vlade, diplomatskog kora i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

B.R.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Bitka u kojoj je Gvozdeni puk dobio ime | Jadovno 1941.

Kako je „Gvozdeni puk“ zaustavio Bana Jelačića i Hrvate …

Zarobljeni bugarski oficir o Gvozdenom puku | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: