Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vek od herojstva Gvozdenog puka

Datum objave: sreda, 28 februara, 2018
Veličina slova: A- A+

Ovo je godina u kojoj se svet na organizovan, ozbiljan i glasan način oprašta od uspomena na Prvi svetski rat, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Ruskom domu, na svečanoj akademiji pod nazivom „Gvozdenom puku u čast”, povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Kulturno-umetnički program na svečanoj akademiji u Ruskom domu (Foto Tanjug/Ministarstvo odbrane, Jovo Mamula)
Kulturno-umetnički program na svečanoj akademiji u Ruskom domu (Foto Tanjug/Ministarstvo odbrane, Jovo Mamula)

On je rekao da je prethodne četiri godine Srbija još jednom preživela svoju istoriju, svoju golgotu, pobedu i vaskrsenje, i za to vreme veliki i moćni su pokušali još jednom da promene istoriju.„Pokušali su da istorijske činjenice prikažu drugačije, da svojom veličinom i brojnošću, silom kao jedinim opravdanjem, ponovo prepišu i napišu istoriju Prvog svetskog rata, okrive žrtve, a silnike prikažu kao nevine. Kao u Prvom svetskom ratu, pre tačno 100 godina, sila nije pobedila”, rekao je ministar odbrane, prenosi Tanjug.

On je dodao da su snaga i ponos naših predaka, oživljeni u svakom od nas, u deci koja tek koračaju, pokazali da ovaj narod ne može nestati sa istorijske pozornice, pred silom i lažima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vulin je kazao da su ove četiri godine činjeni očajnički i veliki napori da se mala i slaba, naša Srbija i njen narod, prikažu kao razlog za početak Prvog svetskog rata, kao suštinski uzrok stradanja desetina miliona ljudi.On je dodao da je „to narod koji slobodom definiše razlog svog postojanja i zato je ovo veče naš način da se bar malo, nedostojni kakvi jesmo, odužimo velikim precima, ali i da, govoreći svojoj deci, pokazujući im slike i pričajući priče o velikim i slavnim precima, pokažemo kakvi bismo želeli da jesmo i zaslužujemo da budemo dostojni njihove uspomene”.

Ministar Vulin završio je svoj govor rečima – neka je večna slava junacima Gvozdenog puka, topličkim ustanicima i svakom onom ko je pre tačno sto godina imao hrabrosti da bude i ostane tu za svoju zemlju i svoj narod, preko svake nade, pobeđujući kada u pobedu više niko osim Srba nije verovao, ali to je bilo dovoljno.

Suorganizatori događaja, s Ruskim domom, bili su Udruženje Topličana u Beogradu i Udruženje potomaka dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912 – 1918. godine, navodi se u saopštenju. Svečanoj večeri, na kojoj su govorili i Dragan Vladisavljević, predsednik Udruženja Topličana u Beogradu i predstavnik Ruskog doma, prisustvovali su i predstavnici vlade, diplomatskog kora i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

B.R.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Bitka u kojoj je Gvozdeni puk dobio ime | Jadovno 1941.

Kako je „Gvozdeni puk“ zaustavio Bana Jelačića i Hrvate …

Zarobljeni bugarski oficir o Gvozdenom puku | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top