Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Вехабије у БиХ дижу револуцију!

Предраг Ћеранић
Предраг Ћеранић

Предраг Ћеранић о босанској терористичкој мрежи, врбовању, подршци реису Кавазовићу, опасности од радикалног ислама…

БОСНА и Херцеговина је земља, која није била до сада, а нажалост, неће бити ни у будућности поштеђена терористичких напада. Исламска држава је већ у неколико наврата јавно поручила БиХ да је дефинитивно њихова мета. Морамо веровати у њихове намере и схватити их озбиљно. У БиХ се већ годинама уназад дешавају терористички напади од Рајловца, до Зворника, па америчка амбасада у Сарајеву, напад на полицијску станицу у Бугојну… Нажалост, списак је подугачак и доказује да је БиХ већ годинама на мети терориста – каже у интервјуу за „Новости“ Предраг Ћеранић, експерт за борбу против тероризма.

* Колико је уопште моћна босанска терористичка мрежа?

– Веома је моћна и тренутно је у њој најјача националистичка струја, где вође вехабија у БиХ кажу да не треба ратовати у Сирији, јер је то рат у интересу Америке и Израела, већ да вехабије у БиХ треба да створе своју Исламску државу, и то овде, на нашем тлу. То се већ остварује у БиХ преко окупљања што више следбеника ИД путем предавања и интернет-мреже.

* Они као да никада не мирују. Сви стрепе од нових напада.

– Вехабије тренутно обављају „мисионарски“ рад на терену. Циљ им је да окупе што већи број следбеника и да једног дана направе револуцију у БиХ и оснују своју државу. То вреди и за Рашку област и за Косово.

БИРАЋЕ И СВОГ ЕМИРА

* КАД се могу очекивати конкретни потези вехабија у БиХ?
– Мислим да ће сада мало да „мирују“ и да раде на терену, јер им је потребно што више следбеника. Кад буду проценили да имају велику већину, они ће започети изградњу своје државе у БиХ. Изабраће и свог емира и свог вођу, јер таква идеологија, нажалост, расте. Све то води у БиХ као шеријатску државу, где су муслимани грађани првог реда, а сви остали робови.

* Да ли су вехабије у БиХ „успешне“ на терену у врбовању нових следбеника?

– Нажалост, јесу, и то веома. Користе методу за коју волим да кажем да је иста као у комунизму. Некада су комунисти из Европе и са подручја бивше СФРЈ због идеје о комунизму ишли у Шпанију, да ратују у грађанском рату. Након завршетка тог рата, они су се вратили у своју земљу и постали команданти у Другом светском рату и касније вође и хероји. Данас тако раде вехабије. Одлазе у Сирију и постају људи са ратним искуством, а сада се враћају у БиХ, где планирају да у наредном периоду постану команданти вехабијског покрета. Кад су спремни да оду у Сирију да се боре за идеју Исламске државе, онда су наравно спремни и да код своје куће у БиХ такође ратују за ову идеју. Ово је највећа опасност за БиХ и због тога се помно мора пратити повратак вехабија са сиријских ратишта.

* Постоји ли решење за БиХ да се избори са очигледном опасношћу од радикалног ислама?

– Решење је у подршци реису Исламске верске заједнице у БиХ, Хусеину Кавазовићу, који је уложио огромне напоре у гашење параџемата. То заслужује сваку подршку. Реис жели да буде мирна Босна и треба га подржати у томе. Држава БиХ мора подржати Исламску заједницу преко својих институција. Уколико параџемати до краја фебруара, до кад им је реис Кавазовић дао рок, не буду угашени, онда држава одмах треба да реагује и затвори их. Они нису невладине организације. То је накарадно и противзаконито. Ниједан џемат не може бити основан без подршке ИЗ БиХ. Вехабије су створиле паралелну ИЗ у Босни и то је постао очигледан проблем за званичну Исламску заједницу БиХ. И не само за њих. Вехабије треба озбиљно схватити, као и све претње које стижу од вехабија, али читаво друштво у БиХ мора се удружити против радикалног ислама. Идеју можете победити само јачом идејом, никако другачије.

ПРОПОВЕДИ НА ИНТЕРНЕТУ

ВЕХАБИЈЕ у БиХ се финансирају новцем из Саудијске Арабије. Вође вехабија у БиХ стеклe су и високо образовање у Саудиjској Арабији и у предности су над традиционалним имамима у БиХ, пошто су млађи људи и за проповеди користе и интернет и све могуће друштвене мреже, како би се што више приближили младим људима.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Вехабизам се челичи у 28 насеља у ФБиХ

На Балкану 400.000 поклоника „Исламске државе“ – БиХ предњачи

Највише терориста на Косову, Албанији и БиХ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: