fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Veče sjećanja na žrtve ustaškog logora

Jasenovac

Jasenovac

Stokholm – U Stokholmu je održano Veče sjećanja povodom 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša iz kompleksa ustaškog koncentracionog logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, saopšteno je iz dobrotvorne organizacije „Memorijalna fondacija Jasenovac holokaust“.

Veče sjećanja su organizovali Ambasada Srbije u Švedskoj, nevladina organizacija „Biro Republike Srpske u Švedskoj“, Fondacija „Carica Jelena“, Crkvena opština Sveti Sava – Stokholm i Radnički univerzitet u glavnom gradu Švedske.

Program komemoracije, koja je održana u prepunoj sali Radničkog univerziteta u Stokholmu, bio je priređen isključivo za švedsku publiku koja je veoma malo znala o genocidu i holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj program je otvorila izložba o stradanju jasenovačkih žrtava filmskog stvaraoca Sime Brdara, kao i njegov nagrađivani dokumetarni film „Čista krv“, koji govori o jasenovačkom logorašu, živom svjedoku, Jevrejinu Cadiku Danonu – Bracu.

Najveću pažnju Šveđana privuklo je predavnje direktora dobrotvorne organizacije „Memorijalna fondacija Jasenovac holokaust“ iz Londona Dragane Mijatović Tomašević, koja je objasnila razliku između ustaške i naci-fašističke ideologije, te ukazala da u NDH tokom Drugog svjetskog rata nije bilo fašističkih žrtava.

Ona je govorila o značaju i ulozi Ivana Hansa Merca, pionira „Katoličke akcije“ u NDH, koji je ustaškom režimu bio najveći duhovni ideolog.

Cjelokupan materijal sa ovogodišnje komemoracije u Stokholmu, na zahtjev Švedskog instituta za proučavanje žive istorije, biće predat ovoj instituciji, koja se bavi demokratijom i ljudskim pravima, koristeći iskustva istorije kao nauka za budućnost.

U okviru komemoracije, koja je održana 29. maja, prikazan je odlomak iz intervjua živog svjedoka Jasenovca profesora Žarka Vidovića, autorke Jelene Mile.

Vidović je kao student uhvaćen u Sarajevu i prebačen u logor Jasenovac odakle su ga Nijemci izvukli 1942. godine i poslali na prinudni rad gradnje puteva na krajnjem sjeveru Norveške.

U Stokholmu je za iduću godinu najavljeno predavanje predsjednika Međunarodne komisija za istinu o Jasenovcu Srboljuba Živanovića, istaknutog naučnika u oblasti antropologije, paleopatologije i medicine.

Ovoj svečanosti, koja se peti put održava u Stokholmu, prisustvovao je i ambasador Srbije Dušan Crnogorčević, preživjele žrtve holokausta Jovan i Dina Rajs, kao i sveštenici hrama Svetog Sava u glavnom gradu Švedske.

 

Izvor: GLAS SRPSKE

 

Vezane vijesti:

Glas Konclogora

Gostovanje predsjednika UG Jadovno 1941. na TV NAŠA i BN TV

Jasenovac se opet negira

PONIŠTITI RJEŠENjE DRUŠTVU ZA ISTRAŽIVANjE JASENOVCA

Borba protiv „velikosrpskog mita“, ili šta danas Hrvatima znači Jasenovac

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: