Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vatikan je rat protiv Srbije smatrao neophodnim

Datum objave: utorak, 8 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+
Trotomno izdanje akademika Dragoljuba Živojinovića "Vatikan i Prvi svetski rat: 1914-1918"
Trotomno izdanje akademika Dragoljuba Živojinovića “Vatikan i Prvi svetski rat: 1914-1918”

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) predstavljeno je trotomno izdanje akademika Dragoljuba Živojinovića “Vatikan i Prvi svetski rat: 1914-1918”, u kojem je putem dokumenata iz brojnih svjetskih arhiva pokazano da je Vatikan rat protiv Srbije smatrao neophodnim i bio na strani Austrougarske.

Na promociji, kojoj je prisustvovao i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, ukazano je da je Vatikan istupao u odbranu starog poretka, a da su metode koje je koristio pri ostvarivanju svojih namjera bile veoma raznovrsne i nisu se razlikovale od metoda kojima su se služile svjetovne vlasti.

Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Nikola Popović rekao je da su knjige okupljene u trotomno izdanje rezultat ogromnog istraživačkog rada i pronalaženja i proučavanja originalnih dokumenata na italijanskom, engleskom, francuskom, njemačkom i srpskom jeziku.

Popović je na promociji ukazao na to da je u julskoj krizi Vatikan bio na strani Austrougarske, koju je smatrao najvećim zaštitnikom katoličanstva u sudaru sa pravoslavljem.

Prema njegovim riječima, tadašnji papa Pije Deseti smatrao je da je rat protiv Srbije neophodan, a najbitnija odlika Vatikana bila je prozelitizam – neprestani rad na prevođenju u katoličku vjeru.

Istoričar Slobodan Marković rekao je da je autor pokazao da je Vatikan smatrao pravoslavnu Rusiju najvećim neprijateljem, a Srbija je posmatrana kao štićenica Rusije u političkom i vjerskom pogledu.

Marković je naveo da je autor obradio građu više od 20 arhiva u šest država, kao i brojnih privatnih arhiva, a u radu ga je podržao, između ostalog, Univerzitet Harvard.

On je istakao da su pojedini dokumenti objavljeni u Živojinovićevim knjigama objavljeni prvi put u svjetskoj istoriografiji.

Takva je povjerljiva prepiska Vatikana i papskih nuncija po svijetu, koju je autor pronašao u privatnoj zbirci nekadašnjeg italijanskog ministra inostranih poslova Sidnija Sonina (1911 – 1919), smještenoj u dvorcu Sonino u Toskani.

Riječ je o vatikanskoj povjerljivoj prepisci, koju je u tajnosti uspjela da dešifruje italijanska obavještajna služba i tako ulazila u tajni vatikanski kodeks kojim je Vatikan opštio sa svojim nuncijima u svijetu.

Autor Dragoljub Živojinović rekao je da je papa Benedikt Petnaesti, koji je naslijedio Pija Desetog, smatrao da Srbija mora da se vrati u granice iz vremena prije Drugog balkanskog rata, ali je to odbio američki predsjednik Vudro Vilson.

“Vatikan je stalno nastojao da zaštiti Austrougarsku i spreči da se od nje otmu teritorije. S tim ciljem predlagao je federalizaciju Austrougarske i priznavanje širokih federalnih prava svim narodima koji su živeli na njenoj teritoriji”, rekao je Živojinović.

Knjige su, u mnoštvu izdanja, štampane u raznim gradovima povodom brojnih prilika, a sada su prvi put prikupljene na jednom mjestu u trotomno izdanje, koje je objavila “Hrišćanska misao” iz Beograda i mogu se kupiti samo u knjižari na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Promovisan projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“

Izložba o Sarajevskom atentatu

Čas istorije

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top