Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vatikan je rat protiv Srbije smatrao neophodnim

Trotomno izdanje akademika Dragoljuba Živojinovića "Vatikan i Prvi svetski rat: 1914-1918"
Trotomno izdanje akademika Dragoljuba Živojinovića „Vatikan i Prvi svetski rat: 1914-1918“

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) predstavljeno je trotomno izdanje akademika Dragoljuba Živojinovića „Vatikan i Prvi svetski rat: 1914-1918“, u kojem je putem dokumenata iz brojnih svjetskih arhiva pokazano da je Vatikan rat protiv Srbije smatrao neophodnim i bio na strani Austrougarske.

Na promociji, kojoj je prisustvovao i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, ukazano je da je Vatikan istupao u odbranu starog poretka, a da su metode koje je koristio pri ostvarivanju svojih namjera bile veoma raznovrsne i nisu se razlikovale od metoda kojima su se služile svjetovne vlasti.

Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Nikola Popović rekao je da su knjige okupljene u trotomno izdanje rezultat ogromnog istraživačkog rada i pronalaženja i proučavanja originalnih dokumenata na italijanskom, engleskom, francuskom, njemačkom i srpskom jeziku.

Popović je na promociji ukazao na to da je u julskoj krizi Vatikan bio na strani Austrougarske, koju je smatrao najvećim zaštitnikom katoličanstva u sudaru sa pravoslavljem.

Prema njegovim riječima, tadašnji papa Pije Deseti smatrao je da je rat protiv Srbije neophodan, a najbitnija odlika Vatikana bila je prozelitizam – neprestani rad na prevođenju u katoličku vjeru.

Istoričar Slobodan Marković rekao je da je autor pokazao da je Vatikan smatrao pravoslavnu Rusiju najvećim neprijateljem, a Srbija je posmatrana kao štićenica Rusije u političkom i vjerskom pogledu.

Marković je naveo da je autor obradio građu više od 20 arhiva u šest država, kao i brojnih privatnih arhiva, a u radu ga je podržao, između ostalog, Univerzitet Harvard.

On je istakao da su pojedini dokumenti objavljeni u Živojinovićevim knjigama objavljeni prvi put u svjetskoj istoriografiji.

Takva je povjerljiva prepiska Vatikana i papskih nuncija po svijetu, koju je autor pronašao u privatnoj zbirci nekadašnjeg italijanskog ministra inostranih poslova Sidnija Sonina (1911 – 1919), smještenoj u dvorcu Sonino u Toskani.

Riječ je o vatikanskoj povjerljivoj prepisci, koju je u tajnosti uspjela da dešifruje italijanska obavještajna služba i tako ulazila u tajni vatikanski kodeks kojim je Vatikan opštio sa svojim nuncijima u svijetu.

Autor Dragoljub Živojinović rekao je da je papa Benedikt Petnaesti, koji je naslijedio Pija Desetog, smatrao da Srbija mora da se vrati u granice iz vremena prije Drugog balkanskog rata, ali je to odbio američki predsjednik Vudro Vilson.

„Vatikan je stalno nastojao da zaštiti Austrougarsku i spreči da se od nje otmu teritorije. S tim ciljem predlagao je federalizaciju Austrougarske i priznavanje širokih federalnih prava svim narodima koji su živeli na njenoj teritoriji“, rekao je Živojinović.

Knjige su, u mnoštvu izdanja, štampane u raznim gradovima povodom brojnih prilika, a sada su prvi put prikupljene na jednom mjestu u trotomno izdanje, koje je objavila „Hrišćanska misao“ iz Beograda i mogu se kupiti samo u knjižari na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Promovisan projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“

Izložba o Sarajevskom atentatu

Čas istorije

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: