Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vasiljević: Orić i Muhić zaslužuju maksimalne kazne

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branislav Vasiljević izjavio je Srni uoči sutrašnjeg početka iznošenja završnih riječi odbrane komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića i njegovog saučesnika Sabahudina Muhića u Sudu BiH da porodice žrtava očekuju maksimalne zatvorske kazne.

Branislav Vasiljević

“Mi smo više puta prisustvovali suđenjima i čuli smo svjedoke koji su kao očevici precizno opisivali kako je komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić maltretirao i ubio trojicu Srba na različitim lokacijama i koju je ulogu u situacijama za koje im se sudi imao Muhić i to zaslužuje najstrožu kaznu”, rekao je Vasiljević.

Podsjetivši da su Orić i Muhić optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića, Vasiljević ističe da su iživljavanja nad zarobljenima i svirepa ubistva, kakva su počinjena u ova tri slučaja, zabranjena svim međunarodnim konvencijama o pravilima ratovanja.

On napominje da je ponovljeno suđenje Oriću i Muhiću, jer je prvostepena oslobađajuća presuda poništena, prilika da Sud BiH konačno pokaže svoju nepristrasnost i objektivnost, donese pravičnu presudu i prekine višegodišnju praksu primjene dvostrukih standarda pri izricanju kazni optuženima.

“Bošnjaci su redovno oslobađani ili im je Sud BiH izricao simbolične i kazne ispod zakonskog minimuma za neke zločine koje su počinili nad Srbima, dok su Srbi za blaže i ponekad i nedokazane zločine osuđivani na višegodišnje zatvorske kazne i mnoge od tih presuda Međunarodni sud za ljudska prava u Strasburu proglasio je nazakonitim i naložio njihovo poništavanje”, podsjetio je Vasiljević.

Vasiljević je naglasio da bi, osim izricanja maksimalne zatvorske kazne, svaka druga presuda u slučaju “Orić” bila kompromitujuća za sudsko vijeće i neprihvatljiva za porodice žrtava i javnost.

“Sudije u ovom slučaju treba da pokažu profesionalizam i zakonitost rada i da dokažu da je to sud pravde i da nije produžena ruka bošnjačke politike, odnosno politike SDA”, rekao je Vasiljević.

On je napomenuo da porodice ubijenih Srba očekuju podizanje još optužnica protiv Orića i ostalih saučesnika brojnih masovnih zločina nad Srbima u srednjem Podrinju.

Porodice očekuju da Orić i ostali počinioci odgovaraju za brojne zločine počinjene nad srpskim cvilima i zarobljenicima u selima oko Srebrenice, Bratunca, Milića i Zvornika, te nad Srbima koji su kao lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti na početku rata ostali u Srebrenici, a skoro niko od njih nije preživio, niti je ko odgovarao za njihova ubistva.

Vasiljević je istakao da Orić i Muhić odgovaraju za ubistvo samo za tri od više od 2.000 ubijenih Srba, u čijim mučenjima i ubistvima su lično učestvovali ili naredili.

Prema njegovim riječima, podizanje optužnice protiv komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i grupe njemu potčinjenih počinilaca zločina nad Srbima oko Bihaća i susjednih opština, te ranije podizanje optužnica za neke zločine nad Srbima u Konjicu, Tarčinu i drugim mjestima, daju nadu da su Tužilaštvo i Sud BiH napokon promijenili odnos prema poslu i počeli procesuirati sve osumnjičene za počinjene zločine.

“Očekujemo da će i suđenja i presude biti objektivni i pravični i da će kazna stići sve koji su počinili zločine bez obzira kojem narodu pripadaju”, poručio je Vasiljević.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Za sutra je zakazano iznošenje završnih riječi odbrane.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Orić prijeti novim ratnim sukobima (VIDEO)

Kojić: Naser Orić mora biti osuđen

Vasiljević: Orić zaslužuje maksimalnu kaznu za zločine nad Srbima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: