Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj politici (7. deo)

Vasilije Đ. Krestić
Vasilije Đ. Krestić

Elementi koje treba uništiti

Hrvatska država ne može postojati ako u njoj živi 1.800.000 Srba i ako mi za leđima imamo snažnu srpsku državu, izjavio je Mladen Lorković, ministar spoljnih poslova NDH

Sveštenik i ustaša dr Ivo Guberina 1943. je napisao: „Stanoviti elementi u Hrvatskoj, koji su za vrieme Jugoslavije imali zadaću rastočiti državni i narodni organizam Hrvatske; onesposobiti je za život, a osobito za onu ulogu, koju je Providnost namienila i nakon pada Jugoslavije ostali su u hrvatskom organizmu, a da se ni za jedno slovo u svojim protuhrvatskim težnjama nisu izmjenili. Prirodno je pravo hrvatske države i hrvatskog naroda liečiti svoj organizam od toga otrova. Ustaški se pokret dao na taj posao; upotrebljava sredstva, kojim se služi svaki liečnik pri liečenju organizma. Gdje je potrebno pravi potrebne operacije.

Ustaški bi pokret najvolio, da se ovi heterogeni i sad neprijateljski elementi tiho i slobodno asimili­ raju ili da se taj otrov udalji iz organizma (preseli u maticu zemlju). Ali ako takovi elementi ne će da se asimiliraju, već hoće ostati u organizmu kao nekakova ’peta kolona’ za rastvaranje organizma ili što je još gore, ulaze u oružani sukob, kao što se događa s četničko­komunističkim bandama, tada po svim načelima katoličke moralke, oni su napadači i Država Hrvatska ima pravo, da i mačem uništi te napadače.”

Kada su ustaše iz Slavonije proterale 65.000 Srba, čije su kuće i imanja zaposeli Hrvati, Pavelićev ministar pravde Mirko Puk je 25. februara 1942. tim povodom izjavio: „Hrvatska državna vlada izvršila je u tom pravcu svoju hrvatsku i svoju ustašku dužnost.”

eugen kvaternik, jure Francetić i Mladen lorković
eugen kvaternik, jure Francetić i Mladen lorković Foto: “Vikipedija”

Poput ministra Puka, i ministar Milovan Žanić, koji je u NDH bio predsednik Zakonodavnog povjerenstva hrvatske vlade, rekao je 2. maja 1941. godine: „Ja govorim otvoreno, ova država, ova naša domovina, mora biti hrvatska i ničija druga. (…) Ova zemlja mora biti zemlja Hrvata, i nema metoda koje mi kao ustaše nećemo upotrebiti da ovu zemlju učinimo hr­ vatskom i očistimo je od Srba.”

Zašto je Hrvatsku trebalo očistiti od Srba objasnio je Mladen Lorković, ministar spoljnih poslova NDH. Septembra 1942. on je diplo­ matskim predstavnicima izjavio: „Hrvatska država ne može postojati ako u njoj živi 1.800.000 Srba i ako mi za leđima imamo snažnu srpsku državu koja bi uvijek zasezala u naša područja i predstavljala vječitu opasnost za nas. Stoga je sreća što je do uspostave NDH došlo u ovim vremenima, jer samo sada možemo riješiti taj problem. Mi stoga nastojimo da nestane Srba iz naših zemalja i u tom pravcu je već mnogo učinjeno. Evo, ja sam se ovih dana vratio s područja Kozare, šezdeset kilometara dugo i gotovo isto toliko širo­ ko područje, koje je bilo nastanjeno isključivo Srbima, danas je prazno zgarište”.

U govoru održanom u Donjem Miholjcu 27. jula 1941. Lorković je podrobnije objasnio zašto treba očistiti Hrvatsku od Srba ubijanjem i proterivanjem. O tome je kazao: „Ustaški pokret inzistira na energičnom rješenju srpskog problema u Hrvatskoj. Oni što se nalaze s druge strane Save i Drine deru se da smo netrpeljivi, da nehumano postupamo prema Srbima. Mi odgovaramo svima da je dužnost Hrvatske vlade da postupa tako da Hrvatska pripada samo Hrvatima. Naša je dužnost da zauvjek ućutkamo one elemente koji su najviše doprineli da Hrvatska 1918. padne pod srpsku vlast. Jednom riječju, moramo istrijebiti Srbe u Hrvatskoj! To je naša dužnost i to ćemo uraditi. Ići ćemo do kraja, ne obazirući se na ono što govore oni preko Save i Drine u ime osjećanja čovječnosti. Hrvatska vlada pod vodstvom našeg divnog Poglavnika uzela je u svoje sposobne ruke rješavanje ovog problema i riješiti će ga temeljito.

Hrvatska vlada je također uzela u svoje ruke rješavanje židovskog problema. Znate vi ko su Židovi. Uvijek su bili i ostali prijatelji i sluge neprijatelja hrvatskog naroda. Židovi koji su najodgovorniji za ovaj rat zato što su se urotili protiv Velike Njemačke i njenog saveznika Italije, ne mogu očekivati ništa drugo nego da se prema njima postupa u skladu sa zaslugama.

Hrvatska ima biti očišćena od svih ovih elemenata koji predstavljaju nesreću za naš narod, koji su tuđinci i neprijatelji hrvatskog naroda. (…) Ti elementi koje treba uništiti jesu naši Srbi i naši Židovi”.

Sve ove i mnoge druge slične izjave ustaških glavešina rezultat su ranije osmišljenog plana poglavnika Pavelića o genocidnom uništavanju Srba. Još u jesen 1940, godinu dana pre no što je došlo do Drugog svetskog rata, za taj plan saznao je Vlatko Maček, tadašnji potpredsednik jugoslovenske vlade u Beogradu.

Nastaviće se

Izvor: POLITIKA, četvrtak 02 jun 2016., str. 14

 

Vezana vijest:

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj politici – 1.deo

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj politici – 2. deo

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj politici – 3.deo

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj politici (4.deo)

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj politici (5. deo)

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj politici (6. deo)

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj politici (8. deo)

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj politici (9. deo)

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: