Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vapaj i poruka novoj Vladi

Datum objave: petak, 20 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

snv-as.jpg

Izgubio sam dvoje dece na Petrovačkoj cesti u bombardovanju izbegličke kolone, moju suprugu su odveli iz skloništa u Borovo-komercu i streljali na železničkoj stanici, oca su mi ubili na kućnom pragu, tražim supruga… – samo su neke od brojnih srpskih sudbina i priča koje vape za istinom i pravdom

Na skupštini Udruženja porodica “Protiv zaborava” održanoj u prostoru ZVO-a u Vukovaru.

Predsednica udruženja Marica Šeatović naglasila je da ciljevi udruženja osnovanog pre godinu dana su pronalaženje posmrtnih ostataka ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih Srba od 1991. do 1995. godine, izjednačavanje statusa i odnosa državnih tela u njihovom pronalaženju i identifikovanju bez obzira na nacionalnu pripadnost, te zaštita dostojanstva žrtava i ostvarivanje prava njihovih porodica.

Na popisu nestalih su 824 osobe srpske nacionalnosti. Sve dok se ne utvrdi njihova sudbina i način stradavanja, pronađu i kazne počinioci tih zločina, porodice ne mogu ostvariti nikakva statusna ni materijalna prava. Predsednica udruženja smatra da bi se oko pitanja nestalih vlade Hrvatske i Srbije trebale više angažovati.

– Nadam se da ćemo s novom vladom ostvariti bolju komunikaciju. Želela bih i da se ljudi otvore jedni prema drugima, jer ćemo tako više saznati o nestalima na jednoj i na drugoj strani – kazala je Marica Šeatović.

Porodice žrtava pozvala je da bez straha javno progovore i da se u traganju za istinom ne obeshrabre. Članovi udruženja s područja Vukovara ogorčeni su što se i posle 20 godina zataškavaju zločini koji su se u tom gradu dogodili u leto i jesen 1991. kada je ubijeno ili nestalo oko 120 osoba srpske nacionalnosti. Iako su u nekim slučajevima poznate sve okolnosti pa čak i imena zločinaca, do danas nije podignuta nijedna optužnica.

Vukovarski slučajevi, čulo se na skupštini, biće jedan od prioriteta u radu udruženja u narednom periodu. U okviru planiranih aktivnosti, osim nastojanja da se uspostave kontakti sa nadležnim ministarstvima u novoj vladi, sekretar udruženja Branko Jurišić najavio je i snimanje dokumentarca sa svedočenjima, čiji će autor biti Tihomir Stanić.

Dragana Bošnjak

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top