fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Uživao da ubija Srbe

Konačno podignuta optužnica protiv vođe zloglasnih „Akrepa“ Mitketa Pirkića

Iskopavanje žrtava u selu Blace
Iskopavanje žrtava u selu Blace

Trebinje – Policijska uprava MUP Repubilike Srpske iz Trebinja dostavila je dopunu izveštaja protiv M. P. zbog sumnje da je kao komandant muslimansko-hrvatske jedinice „Akrepi“ počinio ratni zločin na području opštine Konjic 1992. Kako nezvanično saznajemo, reč je o Mitku Pirkiću (55) iz Konjica, koji se sumnjiči da je od početka maja do septembra 1992. učestvovao u više zločina počinjenih nad srpskim civilima.

Prva akcija u kojoj se Pirkić sumnjiči desila se 13. maja 1992. prilikom napada na selo Blace. Tom prilikom ubijeno je 20 civila srpske nacionalnosti, od 18 do 85 godina, spaljeno i porušeno 25 srpskih kuća i 35 pomoćnih i privrednih objekata, porušena kapela na srpskom pravoslavnom groblju i uništeni nadgrobni spomenici, a sva stoka i imovina opljačkani.

U saopštenju PU Trebinje se podseća da je Pirkić ovom jedinicom komandovao i prilikom napada na srpska sela Zukiće 12. maja, Donje Selo i Ceriće 20. maja i Bradinu i Bjelovčinu 25. maja, kad je ubijeno najmanje 15 civila srpske nacionalnosti, a najveći broj meštana ovih sela zatvoren u logor Čelebić, dok je njihova imovina zapaljena, porušena i opljačkana.

Pirkić se sumnjiči i da je 27. maja 1992. godine na makadamskom putu između sela Bradina i Brđani, pucajući iz automatske puške iz neposredne blizine ubio Ratomira Draganića, civila iz sela Brđani, koji je nenaoružan spasavao kćerku Željku i unuku Milicu iz bradinskog pakla. Kćerku i unuku od pobesnelog Pirkića spasao je izvesni Spiljak iz Šunja.

Svoju specijalnost ubijanja civila Pirkić je ispoljio i narednog dana komandujući istom jedinicom koja je izvršila pokolj Srba u selu Zaborani na granici konjičke i nevesinjske opštine, kad je ubijeno sedam staraca i starica ovog sela.

Šezdesetosmogodišnjeg Vučka Lojpura jedinica „Akrepi“ koju je predvodio Mitke Pirkić 1. septembra 1992. u selu Džepi pretukli su nasmrt i zaključanog ostavili u kući, gde je nakon dva časa preminuo od zadobijenih povreda. Sutradan tokom njegove sahrane kuća mu je opljačkana, a stoka oterana.

STRAH OD OSVETE

Po svedočenju brojnih Bošnjaka, sadašnjih stanovnika Konjica, Pirkić već više od 10 godina ne izlazi iz kuće. Bolje upućeni kažu da je to posledica straha od eventualne osvete. Najveći deo godine provodi u kanjonu Rakitnice, daleko od civilizacije. Da iver ne pada daleko od klade, govori i podatak da je njegov otac Avdo tokom Drugog svetskog rata pod vrlo sumnjivim okolnostima boravio u logoru Jasenovac.

Izvor: E. V. N.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Konjičanin Mitko Pirkić učestvovao u ubijanju Srba

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: