Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UTVRĐIVANjE PUNE ISTINE U INTERESU SVIH NARODA

Jasenovac2.jpgPredsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović rekao je danas da je utvrđivanje pune istine i odgovornosti, ne samo za zločine u Jasenovcu nego i na drugim stratištima u najboljem u interesu svih naroda i svakog građanina ovih prostora.

Bećirović je naveo da su statistike i prebrojavanja žrtava na Balkanu često predmet dnevnopolitičkih zloupotreba, ali da je nesporna činjenica da je u logorima Jasenovac i Stara Gradiška u smrt odveden ogroman broj Srba, Jevreja, Roma, ali i brojnih antifašista iz drugih naroda koji su se suprotstavili fašističkom režimu Nezavisne države Hrvatske /NDH/.

Iz Bećirovićevog kabineta saopšteno je da je on, prilikom posjete spomen području i Memorijalnom centru Jasenovac, gdje je na centralni spomenik položio vijenac žrtvama fašističkog režima NDH, istakao da se i ovdje, kao i na drugim prostorima, pokazalo da zločin može odnijeti živote nevinih žrtava, ali ne može iskorijeniti narode i građane.

“I ovdje i drugdje treba neprestano pokazivati da zlodjela ne smijemo zaboravljati. Na njih moramo ukazivati kako bismo prije svega mlade opominjali na zlo koje se može desiti krenu li stazama fašizma, nacionalizma i šovinizma”, naglasio je Bećirović.

On smatra da treba neumorno insistirati da za zločine odgovaraju svi koji su ih činili, svaki pojedinac, i ne propuštati ponavljati da nema ni kolektivne krivice ni genocidnih naroda, jer “samo ukoliko istrajemo u tome, možemo stvoriti prostor za normalan život u budućnosti”.

Bećirović je istakao da se nevine žrtve ne smiju dijeliti po nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi i da je zbog budućnosti BiH i generacija koje dolaze veoma važno iskazati najdublje poštovanje prema svakoj žrtvi i odati joj punu počast.

“To moraju shvatiti i političari u našoj zemlji i smoći državničku hrabrost da se poklone i žrtvama drugih naroda a ne samo žrtvama naroda kojem pripadaju. Nekada to nije popularno ali, dugoročno gledano, predstavlja jedini put u budućnost bez ponavljanja tragične prošlosti”, konstatovao je Bećirović.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: