fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

USVOJENA REZOLUCIJA O GENOCIDU NAD SRBIMA

Krupa na Uni - zgrada Skupštine opštine
Krupa na Uni – zgrada Skupštine opštine

Skupština opštine Krupa na Uni usvojila je Rezoluciju o genocidu nad srpskim narodom na prostoru Podgrmeča, opštine Bosanska Krupa, koji su u periodu 1941-1945. godine počinile NDH i njene sluge, i o počinjenom progonu i etničkom čišćenju Srba iz Podgrmeča u periodu 1992-1995. godine.

U dokumentu je naznačeno da je od 1941. do 1945. godine počinjen genocid na području lijeve i desne obale Une u Podgrmeču i nad srpskim izbjeglicama sa Banije, Korduna i Like s namjerom da se zatre svaki trag o 21.000 stradalih Srba, od kojih je oko 8.000 djece i 7.500 žena, starih i iznemoglih, zbog ideologije NDH-a da se trećina Srba pobije, trećina pokatoliči, a trećina protjera.

„Zločini počinjeni na monstruozan način ne zaboravljaju se niti zastarijevaju i moraju ostati zabilježeni na istorijski utemeljenim činjenicama“, navodi se u Rezoluciji.

U Rezoluciji se ističe da, osim toga, ne smiju biti zaboravljeni ni oni koji su poslije 50 godina na isti način i od istih aktera protjerani.

„Narod Podgrmeča, građani opštine Krupa na Uni, zgražavaju se nad svakim vidom zločina, genocida, progona, nasilja i zato hoće i traže da se zločin nad Srbima Podgrmeča predoči dobronamjernim i miroljubivim ljudima, svjetskoj političkoj i pravnoj javnosti, da se žrtve ne zaborave i da se zločini osude“, navedeno je u Rezoluciji koju su odbornici SO Krupa na Uni usvojili u srijedu, 7. oktobra.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

DONIJETI REZOLUCIJU O OSUDI GENOCIDA NAD SRBIMA …

SRBOLjUB ŽIVANOVIĆ – Genocid nad Srbima još uvek traje …

Srbi u Srebrenici i Bratuncu: Ko će za naše žrtve da piše …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: