fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Усвојен Закон о правима бораца, обухваћени учесници ратова деведесетих година

Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица којим се, по речима ресорног министра Зорана Ђорђевића, исправља неправда према борцима последњих ратова на простору бивше Југославије.

Скупштина Републике Србије

Законом се предвиђа нова категорија корисника која није постојала по досадашњим прописима, а то су борци који су учествовали у оружаним акцијама 90-тих година и у рату 1999. године а који под наведеним околностима, нису добили обештећење за телесне повреде.

За ту категорију корисника прописују се нова права, а то су право на борачки додатак, право на посебан пензијски стаж, решавање стамбених потреба, право на борачку споменицу, право на легитимацију бораца, право на приоритет у запошљавању, накнада погребних трошкова…

Законом су поред наведених права прописана и нова права и за друге кориснике, а то су право на породичну инвалиднину чланова породице умрлог цивилног инвалида рата прве групе који је користио негу и помоћ која се исплаћује у износу као за кориснике породичне инвалиднине умрлог војног инвалида, а то је 26 одсто од основице.

Представници више удружења ратних војних инвалида поздравили су раније Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.
Напоменули су да сада имају инвалидски додатак за ратне војне инвалиде који нису у радном односу од пете до десете групе, реч је о неколико стотина ратних инвалида који су од 2006. губећи посао остали без тог права.

Висина додатка је 63 одсто просечног личног дохотка.

Такође, у закону постоји и инвалидски додатак за инвалиде који напуне 65 година.

Извор: ВИДОВДАН

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: