fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Усташко „буре крви“ од сребреничких Срба као поклон Павелићу

Историчар Немања Девић рекао је да су масовни покољи Срба у Сребреници континуирани, те као најдрастичнији брутални примјер навео да су у Другом свјетском рату усташе у том крају држале „буре крви“ над којим су клале Србе и припремали га као поклон Анти Павелићу.

Немања Девић
Немања Девић

Девић је на скупу „Страдања Срба сребреничког краја у 20. вијеку“, одржаном у Медија центру у Београду у организацији београдског Музеја жртава геноцида, истакао да је према подацима послијератне југословенске Земаљске комисије утврђено да су Срби у Сребреници током Другог свјетског рата претрпјели велика страдања.

Он је навео да је тадашња југословенска Земаљска комисија, која је дјеловала послије Другог свјетског рата, утврдила да су усташе у Сребреници убиле 2.262 српске жртве, од којих су 1.186 биле дјеца, жене и старци, а да је 1.118 жртава убијено ножем, сјекиром и тупим предметом, што је геноцид.

„Сведоци су говорили да је у магацину локалне задруге постојало `буре крви` са 150 литара прикупљене крви од Срба које су усташе клале над тим буретом, а које је било припремано као поклон Павелићу“, рекао је Девић.

Он је навео да су усташе упадале Србима у куће, пресретали их на улици, заробљавали и убијали, углавном ножевима, сјекирама, тупим предметима, као и да су прво побијени српски прваци, свештеници, учитељи.

Девић је истакао да су се злочини над Србима у посљедњем рату 90-их година у Сребреници дешавали у истим селима као и у Другом свјетском рату – Кравице, Факовићи, Скелани, Залазје, које су вршили Јуре Францетића „Црна легија“ и муслиманска милиција.

„Када се упореде места злочина у Другом светском рату и 90-их, види се да су та места бестијалних злочина сурово идентична“, додао је Девић.

Он је напоменуо да су се највећи покољи у Сребреници у Другом свјетском рату десили у јуну 1943. године, када је у једном дану убијено 98 српских цивила, а у селу Залазје је убијено 105 цивила.

Девић је рекао да је злочине предводио усташки натпоручник Фрањо Курелац и да ни он нити његове усташе нису биле осуђење пред тадашњим судом у Сарајеву који је донио пресуду да „нема доказа и да се ствар предаје забораву“, баш као и што Насер Орић није осуђен за злочине над Србима у Сребреници у посљедњем рату.
Извор: СРНА

 

Везане вијести:

Немања Девић: Због добрих људи и Сунце сија | Јадовно 1941.

Немања Девић: Био једном Дода командант.. | Јадовно 1941.

Немања Девић: За све оне који могу срцем да осећају | Јадовно …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Ustaški pokret osnovan je 1929 iz dve grupe hrvata jedna u Italiji oko Pavelića a druga u Zagrebu koju su činili uglavnom Hrvati oficiri Austrije tada među koiima je bio i tito dakle stav titoista za vreme rata i posle rata je tu u savezu sa ustašama za šta ima bezbroj dokaza na primer nenapadanje Jasenova u vreme rata a i odnos ka ustašama posle rata u navodnom bratstvu jedinstvu pa je i suđenje ovom Franji iz Srebrenice samo jedan dokaz o tome !Međunarodne komisije koje su posle rata istraživale fašističke zločine u Jugoslaviji pre svega Jasenovac dolazile su do podataka da je u Jasenovcu stradalo preko milion uglavnom Srba do čak milionipo dakle STRANE nezavisne komisije a Hrvatska komisija predvođena titoistima je u ime bratstva jedinstva broj žrtava prepolovila jer imak nisu mogli da negiraju obim svevši ga na oko 700 000!ISTINA mora biti jedino oružje u borbi protiv satanizma !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: