Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

USTAŠKI ZLOČINI SE NE SMIJU NEGIRATI

cvijet_jasenovac1.jpg

Hrvatski državni vrh poručio je na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac da se zločini u ovom ustaškom koncentracionom logoru koji su činjeni u ime nacije ne smiju zaboraviti i negirati i da u Hrvatskoj više nikada neće proći fašističke ideje.

Premijer Zoran Milanović izjavio je da se Jasenovac razlikuje od drugih mjesta u Hrvatskoj po tome što se zločini ovdje nisu dogodili na mah, niti kao izlivi trenutne mržnje, već su bili planski i sistemski proces koji je trajao skoro četiri godine.

Obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu povodom 67 godina od proboja logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac, Milanović je rekao da glavni zadatak ovakvih skupova nije držanje političkih govora, već da se djeca u školskim udžbenicima istorije uče što se stvarno dogodilo i da spoznaju istinu.

On kaže da je u Hrvatskoj 1943. godine bilo 200.000 organizovanih ljudi koji su se borili protiv fašizma. „Niti jedan drugi evropdki narod nije to imao, po tome smo posebni. Bilo je to bratstvo i sa Srbima, koji su u tom ratu bili najproganjaniji“, rekao je Milanović i dodao da su sa druge strane bili oni koji su imali ideologiju koja je krenula pogrešnim putem.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da se nikada ne smiju zaboraviti niti negirati zločini ustaškog režima počinjeni u Jasenovcu, gdje su ustaše u ime nacije ubijale Srbe, Jevreje, Rome i Hrvate koji nisu željeli njihovu politiku.

On je istakao da danas u udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu i upozorio da se iz takvih tragičnih događaja često nije naučilo ništa jer se uvijek iznova javljaju pokreti koji bi opet pogazili ljudskost, slobodu i demokratiju.

„Zaborav i ignorisanje najveća su prijetnja demokratiji. Negiranje je drugi vid opasnosti koju ne smijemo dopustiti“, rekao je Josipović i dodao da u Hrvatskoj nikada više neće proći fašističke, nacističke i ustaške ideje.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem rekao je da je ustaški režim bio režim ugnjetavanja, mržnje i smrti, te da danas niko ne može da negira žrtve logora smrti Jasenovca. „Ustaški zločini nemaju nikakvih opravdanja. Anti Paveliću nije bio bitan hrvatski narod već samo vlast“, rekao je Šprem.

On kaže da danas niko ne može osporavati niti negirati, kako je naveo, „zastrašujuće, naučno utemeljene i dokumentovane podatke o ustaškom logoru Jasenovac od više od 80.000 ubijenih, od kojih 20.000 djece“, te da su ustaše takvim postupcima i politikom nanijele najveću sramotu hrvatskom narodu.

Predsjednica Savjeta Spomen-područja Katica Sedmak tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno 82.085 Srba, Roma, Javreja, Hrvata antifašista i komunista i drugih koji nisu podržavali zločinački fašistički režim, među kojima 20.038 djece mlađe od 14 godina.

U Donjoj Gradini, danas je u organizaciji vlasti Republike Srpske, obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac, koji je bio najveći sabirni i radni logor u NDH, osnovan u avgustu 1941. godine. Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, više od 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: