Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ustaški simboli legalni u Austriji!

Datum objave: sreda, 9 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ozlojeđenost bivših logoraša u Koruškoj zbog nošenja nacističkih simbola na manifestaciji u Blajburgu. Koruška istoričarka Liza Retl: Da li je legalan i kukasti krst?

Svake godine hrvatski nacionalisti nose fašistička "znamenja"
Svake godine hrvatski nacionalisti
nose fašistička “znamenja”

Odbacivanje prijave protiv organizatora manifestacije u Blajburgu zbog nošenja nacističkih simbola naišlo je na oštre osude udruženja bivših logoraša u Austriji. Među prvima, reagovalo je Udruženje iz Koruške, komentarom da ovi simboli vređaju i njih i sve umrle drugove.

Prijavu zbog nošenja nacističkih simbola je podneo “Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora” koji se bori protiv veličanja Trećeg rajha. Njima su zasmetali ustaški simboli i uniforme u Blajburgu. Tu se svake godine na komemoraciji ubijenim ustašama, pevaju ustaške pesme i nose ustaški simboli, koji su, inače, zabranjeni u Hrvatskoj.

Ali, po odluci opštinskih vlasti u austrijskom gradiću Feklamarktu “korišćenje nacističkih simbola na svečanostima u Blajburgu, bilo je legalno”. Nošenje ustaških uniformi ili delova znakova, odnosno simbola tih formacija nije zabranjeno u Austriji, o čemu svedoči prvi paragraf Zakona o zabrani uniformi, navodi se u obrazloženju opštinskih vlasti.

Koruška istoričarka Liza Retl, međutim, ističe da se nesumnjivo radi o oznakama 13. SS divizije, a da austrijski zakon ima jasan stav o zabrani tih simbola. Retlova ne može da shvati odluku vlasti u Feklamarktu:

– Argumentaciju o korišćenju određenih simbola tokom srednjeg veka i kasnije, moram najoštrije da odbacim, jer bi to značilo i da je kukasti krst legalan, pošto je i on korišćen ranije u istoriji – veli Retlova. – Ako pored SS simbola stoji i vremenska odrednica “maj 1945”, onda je potrebno mnogo toga da bi se taj simbol prepoznao kao grb iz srednjeg veka.

PREKRILI SPOMENIK U ŠTAJERSKOJ

Opštinske vlasti u Štajerskoj su reagovale na prijavu Dokumentacionog arhiva u vezi sa spomenicima na dva mesta u Feldbahu, na kojima se nalazi grb 14. SS divizije, koja je u aprilu 1943. godine počinila stravičan masakr. Prekrile su spomenik do pronalaženja trajnog rešenja. Razmišlja se o postavljanju tabli sa objašnjenjem, ali i o potpunom uklanjanju spomen-obeležja.

Autor: I. STANOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Zahtev da se zabrane ustaški simboli u Austriji | Jadovno 1941.

Dignite glas protiv veličanja ustaštva! | Jadovno 1941.

Otvorena obnova ustaštva u Hrvatskoj | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top