fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ustaški logor na Pagu (2) IZVJEŠTAJ PORUČNIKA SANTA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

Ćirilica | English

Zagrebački „Večernji list“ srijedom, od 14.5.1975. do 4.6.1975. u četiri nastavka objavio je feljton autora Ive Palčića o logorima na ostrvu Pag.

Feljton je nastao iz razgovora  sa Antom Zemljarom u čijoj se knjizi „Haron i sudbine“, između ostalog, nalaze i podaci koji su pomogli pri pronalaženju ovih članaka. Veliki doprinos pomenutog Zemljarovog djela saznanju istine o ovom strašnom mjestu genocida  nad Srbima i Jevrejima otjelotvoren je i u nastavcima koje vam predstavljamo.  

Za svega tri mjeseca ustaške vladavine na Pagu 1941. godine u logoru „Slana“ poubijano je 10 do 15 tisuća ljudi.

Talijani koji su nakon razgraničenja s Pavelićevom NDH okupirali Pag otkrili su nakon odlaska ustaša masovne grobnice nevinih ljudi. O tome je u svom izvještaju višoj komandi član komisije talijanske okupatorske vojske poručnik Santa podnio poseban izvještaj.

 U početku izvještaja poručnik Santa navodi: „Već smo u zoni u kojoj se brod usidrio, a još više u blizini grebena uz koji smo pristali osjetili težak zadah, karakterističan za organske materije u raspadanju. Uspevši se putićem po kraškom terenu do 400 metara nadmorske visine naišli smo na jamu dužine 32 metra, široku 2 metra, a duboku 1.5 metara. Idući puteljkom bili smo prisiljeni upotrijebiti plinske maske, jer je zadah bio nepodnošljiv, a uspinjanje nas je prisiljavalo da snažnije dišemo.

Jama smještena paraleno s dolinicom kojom smo prešli put, zatvorena je na krajevima s dva suha zidića. Dno jame je kraško. Na udaljenosti od oko 15 metara i druga jama u tangentnom položaju prema prvoj dužine 15 metara, jednako široka i duboka kao prva. U okolišu jama opaža se da je uklonjena zemlja pokrivena kamenjem, kako bi se izazvao dojam uobičajenog pejzaža. Iz terena je izbijao vrlo jak smrad materije u raspadanju, a iz pomaknute zemlje, izvirale su zgrčene ruke, već jako truli nožni prsti i ljudska tijela, tek malo pokrivena zemljom. U predjelu terena koji je pokazivao neobičnu elastičnost iskopavanjem samo nekoliko centimetara dubine otkrili smo i leš žene.

Nakon još 400 metara – vrhunac doline koja se spušta u drugo udolje nazvano Karlobaški malin smješten u pravcu Karlobaga. Prošavši još oko 300 metara u potpuno kamenitoj zoni, gdje nema nikakva puta došli smo na hodnik pomaknute zemlje pokrivene kamenjem zbog maskiranja terena i ovdje onaj karakterističan i nama već poznati zadah smrti. Mjestimično su iz zemlje izvirale zgrčene ruke i noge.

Sanitetska je ekipa radila vrlo metodično. Odmicala je sve kamenje i lopatama se oprezno uklanjao sloj zemlje po čitavoj dužini grobnice. Prizor je bio stravičan. Nakon uklanjanja prvih 5 do 120 cm zemlje ukazale su se brojne često vezane ruke i bose noge, glave licem okrenutim prema gore, ili samo šije ubijenih ljudi“ piše u izvještaju poručnik Santa.

„Došli smo do zaključka da se ukop obavljao na ovaj način: određeni za ukop vezanih gornjih udova u grupama od 2 ili 3 bili su postavljeni na humku otkopane zemlje ispred jame u koju su onda pokošeni mitraljezom padali mrtvi ili su potom još hladnim oružjem bili dotučeni.

IVICA PALČIĆ 

  Večernji list 21.05.1975. | Večenji list 21.05.1975

Vezane vijesti:

Ustaški logor na Pagu (1) „SLANA“ MJESTO UMIRANJA

Ustaški logor na Pagu (3) ŽIVI ZAKOPANI

Ustaški logor na Pagu (4): I MORE – GROBNICA

The Ustashi Camp on the Island of Pag (1) “SLANA” – A PLACE OF DEATH

The Ustashi Camp on the Island of Pag (3) BURRIED ALIVE

The Ustashi Camp on the Island of Pag (4) THE SEA WAS A GRAVE TOO

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: