Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ustaški logor na Pagu (2) IZVJEŠTAJ PORUČNIKA SANTA

Datum objave: petak, 24 oktobra, 2014
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

Ćirilica | English

Zagrebački „Večernji list“ srijedom, od 14.5.1975. do 4.6.1975. u četiri nastavka objavio je feljton autora Ive Palčića o logorima na ostrvu Pag.

Feljton je nastao iz razgovora  sa Antom Zemljarom u čijoj se knjizi „Haron i sudbine“, između ostalog, nalaze i podaci koji su pomogli pri pronalaženju ovih članaka. Veliki doprinos pomenutog Zemljarovog djela saznanju istine o ovom strašnom mjestu genocida  nad Srbima i Jevrejima otjelotvoren je i u nastavcima koje vam predstavljamo.  

Za svega tri mjeseca ustaške vladavine na Pagu 1941. godine u logoru „Slana“ poubijano je 10 do 15 tisuća ljudi.

Talijani koji su nakon razgraničenja s Pavelićevom NDH okupirali Pag otkrili su nakon odlaska ustaša masovne grobnice nevinih ljudi. O tome je u svom izvještaju višoj komandi član komisije talijanske okupatorske vojske poručnik Santa podnio poseban izvještaj.

 U početku izvještaja poručnik Santa navodi: „Već smo u zoni u kojoj se brod usidrio, a još više u blizini grebena uz koji smo pristali osjetili težak zadah, karakterističan za organske materije u raspadanju. Uspevši se putićem po kraškom terenu do 400 metara nadmorske visine naišli smo na jamu dužine 32 metra, široku 2 metra, a duboku 1.5 metara. Idući puteljkom bili smo prisiljeni upotrijebiti plinske maske, jer je zadah bio nepodnošljiv, a uspinjanje nas je prisiljavalo da snažnije dišemo.

Jama smještena paraleno s dolinicom kojom smo prešli put, zatvorena je na krajevima s dva suha zidića. Dno jame je kraško. Na udaljenosti od oko 15 metara i druga jama u tangentnom položaju prema prvoj dužine 15 metara, jednako široka i duboka kao prva. U okolišu jama opaža se da je uklonjena zemlja pokrivena kamenjem, kako bi se izazvao dojam uobičajenog pejzaža. Iz terena je izbijao vrlo jak smrad materije u raspadanju, a iz pomaknute zemlje, izvirale su zgrčene ruke, već jako truli nožni prsti i ljudska tijela, tek malo pokrivena zemljom. U predjelu terena koji je pokazivao neobičnu elastičnost iskopavanjem samo nekoliko centimetara dubine otkrili smo i leš žene.

Nakon još 400 metara – vrhunac doline koja se spušta u drugo udolje nazvano Karlobaški malin smješten u pravcu Karlobaga. Prošavši još oko 300 metara u potpuno kamenitoj zoni, gdje nema nikakva puta došli smo na hodnik pomaknute zemlje pokrivene kamenjem zbog maskiranja terena i ovdje onaj karakterističan i nama već poznati zadah smrti. Mjestimično su iz zemlje izvirale zgrčene ruke i noge.

Sanitetska je ekipa radila vrlo metodično. Odmicala je sve kamenje i lopatama se oprezno uklanjao sloj zemlje po čitavoj dužini grobnice. Prizor je bio stravičan. Nakon uklanjanja prvih 5 do 120 cm zemlje ukazale su se brojne često vezane ruke i bose noge, glave licem okrenutim prema gore, ili samo šije ubijenih ljudi“ piše u izvještaju poručnik Santa.

„Došli smo do zaključka da se ukop obavljao na ovaj način: određeni za ukop vezanih gornjih udova u grupama od 2 ili 3 bili su postavljeni na humku otkopane zemlje ispred jame u koju su onda pokošeni mitraljezom padali mrtvi ili su potom još hladnim oružjem bili dotučeni.

IVICA PALČIĆ 

  Večernji list 21.05.1975. | Večenji list 21.05.1975

Vezane vijesti:

Ustaški logor na Pagu (1) „SLANA“ MJESTO UMIRANJA

Ustaški logor na Pagu (3) ŽIVI ZAKOPANI

Ustaški logor na Pagu (4): I MORE – GROBNICA

The Ustashi Camp on the Island of Pag (1) “SLANA” – A PLACE OF DEATH

The Ustashi Camp on the Island of Pag (3) BURRIED ALIVE

The Ustashi Camp on the Island of Pag (4) THE SEA WAS A GRAVE TOO

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top