Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Усташки логор на Пагу (2) ИЗВЈЕШТАЈ ПОРУЧНИКА САНТА

Датум објаве: недеља, 20 јануара, 2019
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

Загребачки „Вечерњи лист“ сриjедом, од 14.5.1975. до 4.6.1975. у четири наставка обjавио jе фељтон аутора Иве Палчића о логорима на острву Паг.

Фељтон jе настао из разговора  са Антом Земљаром у чиjоj се књизи „Харон и судбине“, између осталог, налазе и подаци коjи су помогли при проналажењу ових чланака. Велики допринос поменутог Земљаровог дjела сазнању истине о овом страшном мjесту геноцида  над Србима и Јевреjима  отjелотворен jе и у наставцима коjе вам представљамо.

За свега три мjесеца усташке владавине на Пагу 1941. године у логору „Слана“ поубиjано jе 10 до 15 тисућа људи.

Талиjани коjи су након разграничења с Павелићевом НДХ окупирали Паг открили су након одласка усташа масовне гробнице невиних људи. О томе jе у свом извjештаjу вишоj команди члан комисиjе талиjанске окупаторске воjске поручник Санта поднио посебан извjештаj.

У почетку извjештаjа поручник Санта наводи: „Већ смо у зони у коjоj се брод усидрио, а jош више у близини гребена уз коjи смо пристали осjетили тежак задах, карактеристичан за органске материjе у распадању. Успевши се путићем по крашком терену до 400 метара надморске висине наишли смо на jаму дужине 32 метра, широку 2 метра, а дубоку 1.5 метара. Идући путељком били смо присиљени употриjебити плинске маске, jер jе задах био неподношљив, а успињање нас jе присиљавало да снажниjе дишемо.

Јама смjештена паралено с долиницом коjом смо прешли пут, затворена jе на краjевима с два суха зидића. Дно jаме jе крашко. На удаљености од око 15 метара и друга jама у тангентном положаjу према првоj дужине 15 метара, jеданко широка и дубока као и прва. У околишу jама опажа се да jе уклоњена земља покривена камењем, како би се изазвао доjам уобичаjеног пеjзажа. Из терена jе избиjао врло jак смрад материjе у распадању, а из помакнуте земље, извирале су згрчене руке, већ jако трули ножни прсти и људска тиjела, тек мало покривена земљом. У предjелу терена коjи jе показивао необичну еластичност ископавањем само неколико центиметара дубине открили смо и леш жене.

Након jош 400 метара – врхунац долине коjа се спушта у друго удоље названо Карлобашки малин смjештен у правцу Карлобага. Прошавши jош око 300 метара у потпуно каменитоj зони, гдjе нема никаква пута дошли смо на ходник помакнуте земље покривене камењем због маскирања терена и овдjе онаj карактеристичан и нама већ познати задах смрти. Мjестимично су из земље извирале згрчене руке и ноге.

Санитетска jе екипа радила врло методично. Одмицала jе све камење и лопатама се опрезно уклањао слоj земље по читавоj дужини гробнице. Призор jе био стравичан. Након уклањања првих 5 до 120 цм земље указале су се броjне често везане руке и босе ноге, главе лицем окренутим према горе, или само шиjе убиjених људи“ пише у извjештаjу поручник Санта.

„Дошли смо до закључка да се укоп обављао на оваj начин: одређени за укоп везаних горњих удова у групама од 2 или 3 били су постављени на хумку откопане земље испред jаме у коjу су онда покошени митраљезом падали мртви или су потом jош хладним оружjем били дотучени.”

ИВИЦА ПАЛЧИЋ

                 Вечерњи лист 21.05.1975. | Večenji list 21.05.1975

 

Везане виjести:

Усташки логор на Пагу (1) „СЛАНА“ МЈЕСТО УМИРАЊA

Усташки логор на Пагу (3) ЖИВИ ЗАКОПАНИ

Усташки логор на Пагу (4): И МОРЕ – ГРОБНИЦА

The Ustashi Camp on the Island of Pag (1) “SLANA” – A PLACE OF DEATH

The Ustashi Camp on the Island of Pag (3) BURRIED ALIVE

The Ustashi Camp on the Island of Pag (4) THE SEA WAS A GRAVE TOO

 


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top