Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaške ideje na Filozofskom fakultetu u Beogradu?

Imaju li sa svim ovim nekakve veze afilijacije Nikole Samardžića sa Vladimirom Bebom Popovićem i sa krimogenim režimom Mila Đukanovića, pod čijim se okriljem u Crnoj Gori danas skandira „Srbe na vrbe“, kamenuju srpske kuće, otima imovina Srpske pravoslavne crkve, hapse vladike, prebijaju sveštenici i slobodno ispovedaju ustaške zločinačke ideje?

Miloš Ković; FOTO: Media centar, Beograd

„Srbija je u glibu mitomanije i svinjokradice Karađorđevića. Oni su trudnoj ženi odsekli sise, izmislili Kosovski boj, stvorili Spc, izmislili svetog savu i ostale gluposti, napravili ršum u Cg i Kosovu, Jasenovac je odgovor na njihovu vladavinu, nema većih zlotvora“

Ovo je objava koju je izvesni „Iggy666“ „okačio“ na svom „tviter nalogu“, kako piše, u „10.51 po podne, 30. jun 2020“. Je li ovo govor mržnje? Da li je ovo ustaška poruka? Da li se u njoj pravda jedan od najodvratnijih zločina u istoriji čovečanstva, počinjen nad Srbima i Jevrejima u Jasenovcu, ustaškom logoru smrti?

Da li je ovu objavu, kako se na „tviteru“ vidi, „lajkovao“ Nikola Samardžić, redovni profesor Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu? Da li to znači da je on simpatizer ustaških ideja? Možda je Nikola Samardžić ovu poruku slučajno „lajkovao“? Ili to uopšte nije uradio? Kako bi bilo da se o tome izjasni?

Da li je, međutim, Nikola Samardžić na svom „tviter nalogu“ „10.10 PM, Nov 21, 2019” napisao „Mora nova četrdeset osma“, da bi, na pitanje Blaža Đurovića „Gde sada da nadjemo Goli otok?“ odgovorio „U Hrvatskoj. Doduše, šleperi na Batrovcima, osam sati“? Da li je za predsednicu stranke „Zavetnici“ „10.32 pm, Aug 1, 2019“ napisao „To je ona ćerka Rajka Ciganina iz Kaluđerice?“

Je li to isti onaj Nikola Samardžić koji traži „denacifikaciju“ i „promenu kulturnog koda“ Srbije, zato što je u ratovima iz devedesetih „genocid“ bio njena „zvanična politika“ (sarajevski Dani, 18.1.2008)?

Ispoveda li Samardžić rasističke stavove, kada piše o „poludivljim Azijatima i Afrikancima“ (Pogledi, 13.11.1992) i Srbima kao „biološkom otpadu“, koji preti da „zagadi Evropsku uniju“ (Peščanik, 14.9.2007).
Kako se nazivaju oni koji Aušvic i danas pravdaju jevrejskim zaverama i rasnim, genetskim manama?

Imaju li sa svim ovim nekakve veze afilijacije Nikole Samardžića sa Vladimirom Bebom Popovićem i sa krimogenim režimom Mila Đukanovića, pod čijim se okriljem u Crnoj Gori danas skandira „Srbe na vrbe“, kamenuju srpske kuće, otima imovina Srpske pravoslavne crkve, hapse vladike, prebijaju sveštenici i slobodno ispovedaju ustaške zločinačke ideje?
Ako je sve ovo tačno, šta nam to govori o Odeljenju za istoriju, čiji je Nikola Samardžić apsolutni gospodar i ključni ideolog? Šta nam to govori o stanju na Filozofskom fakultetu u Beogradu?

Autor: Miloš Ković, vanredni profesor Odeljenja za istoriju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Tolike civilizovane ideje, za normalan „razvod“ od N. Samardzica, ali vidim da ne bi nista uspelo. I na kraju dokle da trosimo pare na njih? Market odlucuje. Nama treba nasa istorija, on ne ispunjava nase potrebe . Nema posla. (Da li je N. Samardzic rod onome Samardzicu sto je svedocio protiv Milosevica u Hagu? Milosevic mu postavljao pitanja, Samar odgovara po dijagonali, pa zna, pa ne zna da odgovori. Milosevic sledece, Samar.se upeca u lazi.Milosevic ce :“U lazi su kratke noge gosp. Samar“ . Milosevic dobi opomenu od sudije,jer Samardzic zaista nije imao noge. Kad i kako ih je izgubio? Niko nije pokazivao samilost. Ja bih tako kratko i jasno i sa ovim, N.S.

  2. Neka mu daju vecu titulu covek je zasluzio.Jadna je ova nasa Srbija gde nam hrvati i nemci stampaju udzbenike za skolu.Jadna je ova Srbija gde se mi svim silama trudimo da dokazemo da nismo nacionalisti,a svi to koriste .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: