Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

USTAŠE U AUSTRIJI NE ŽELI NI RADIKALNA DESNICA: Odbor austrijskog parlamenta usvojio rezoluciju protiv Bleiburga

Odbor za unutarnju politiku Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta jednoglasno je usvojio neobvezujuću rezoluciju protiv održavanja komemoracije kod Bleiburga.

Rezoluciju su pokrenule stranke ÖVP-a (narodnjaci), SPÖ-a (socijalisti), Zeleni i liberalni NEOS, a podržao ju je, na iznenađenje mnogih, i FPO (Slobodarska stranka), da bi se kasnije pozvao na pogrešku u glasanju. Priliku da jasno kažu svoj stav imat će i sutra kad se o rezoluciji bude glasalo na plenarnoj sjednici tog zastupničkog i zakonodavnog doma austrijskog parlamenta.

Odbor za unutarnju politiku već je raspravljao o tome kako se postaviti prema tradicionalnoj godišnjoj komemoraciji kod Bleiburga, a sada je postignut i nadstranački sporazum, izvijestili su iz parlamenta. Od ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera traže, na temelju jednoglasnog prijedloga odbora, da ispita sve pravne mogućnosti u vezi s budućom zabranom “ultranacionalistič- kofašističke komemoracije” i “ustaških simbola”.

Pritom ga pozivaju da razmotri sve moguće pravne mjere na nacionalnoj, bilateralnoj i europskoj razini, da uzme u obzir Povelju EU o ljudskim pravima, europske konvencije o ljudskim pravima i druge ustavne norme kako bi se reguliralo, odnosno zabranilo okupljanje na Loibaškom polju pokraj Bleiburga već 2021. i sljedećih godina. – Skup se ove godine nije mogao održati zbog pravila vezanih za koronakrizu. No već 2021. možemo očekivati velike skupine ultranacionalista i fašista iz Hrvatske, kao što smo viđali prijašnjih godina.

To bi Austriju dovelo u opasnost da ponovno bude scena velikog fašističkog događaja sa sudionicima koji glorificiraju nacističku ideologiju i izruguju se nacističkim žrtvama. Takav događaj nanosi šteti austrijskoj reputaciji kao demokratskoj republici i također podriva antifašistički i antitotalitaristički konsenzus – kazao je Karl Mahrer iz ÖVP-a, stranke kancelara Sebastiana Kurza, koji vodi koalicijsku vladu sa Zelenima.

Komemoracija se posljednjih godina susreće s rastućim nezadovoljstvom u Koruškoj, u kojoj se zastupnik OVP-a Peter Veidinger žestoko borio protiv nje.

– Konsenzus i zbližavanje svih parlamentarnih stranaka važan je signal protiv desničarskih ekstremističkih tendencija. Važno je odgovorno se nositi s lekcijama iz Drugog svjetskog rata i spriječiti da se takve proslave održavaju – istaknuo je zastupnik. Počasni bleiburški vod na čelu s Vicom Vukojevićem, osim postojećih 30.000 četvornih metara zemljišta na Bleiburškom polju, kupio je još 18 tisuća kvadrata, izvijestio je u svibnju austrijski Kleine Zeitung i objavio da mu je u posjedu kupoprodajni ugovor.

Rezolucija traži i da se koruškim vlastima na raspolaganje stave sve prikupljene informacije za ocjenu transakcija vezanih za kupnju zemljišta.

Ove godine Počasni bleiburški vod donio je odluku da se komemoracija u povodu 75. obljetnice “Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.” održi na tri lokacije – Bleiburškom polju, zagrebačkom Mirogoju i Katedralnoj crkvi u Sarajevu. Pokrovitelj komemoracije i ove je godine bio Hrvatski sabor.

Izvor: Večernji list / VIDOVDAN

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: