Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uspostaviti jedinstvenu evidenciju srpskih žrtava

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je uspostavljanje jedinstvene državne evidencije srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije i izradu Mape stradanja.

Pomen žrtvama Foto: Beta
Pomen žrtvama Foto: Beta

U saopštenju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Koordinacija je ocijenila da porodice žrtava na prostoru bivše Jugoslavije danas traže više od 10.000 nestalih lica iz ratova devedesetih, te da države ne čine dovoljno da se nestala lica pronađu i identifikuju.

Navodi se primjer Hrvatske, koja do danas nije ekshumirala više od stotinu srpskih žrtava u registrovanim grobnicama /najvećim dijelom su to civili ubijeni u akciji „Oluja“/, dok na Kosovu i Metohiji posljednjih godina nema ni eshumacija ni identifikacija srpskih žrtava.

U saopštenju se ocjenjuje da je Haški sud neslavno završio svoj rad, a da nije nikoga osudio za zločine počinjene nad Srbima.

Selektivnom pravdom i oslobađajućim presudama, posebno presudama Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Ramušu Haradinaju i Naseru Oriću, Haški sud je, ističe Koordinacija, prema ocjenama stručne javnosti u Srbiji i u svijetu dobio etiketu političkog suda.

Ukazuje se da suđenja za zločine počinjene nad Srbima pred sudovima u Hrvatskoj, Prištini i Federaciji BiH gotovo da i nema, a ono što je bilo pokazalo je svu nemoć, selektivnost i izrečenim kaznama dodatno je vrijeđalo žrtve.

Porodice žrtava ističu da su svjesne da pravde za žrtve do sada nema i vjerovatno je neće ni biti, ali zahtijevaju da predstavnici vlasti učine sve što je moguće radi smanjivanja posljedica rata.

Posebno se to odnosi na zakonsko regulisanje prava porodica žrtava, te pronalaženje i identifikaciju nestalih lica.

Porodice ističu potrebu rješavanja pitanja pronalaženja i identifikacije nestalih lica, a posebno nestalih lica na Kosovu i Metohiji i u Hrvatskoj, neophodnost saradnje institucija vlasti i Koordinacije, odnosno udruženja koje se bave pitanjem nestalih lica i žrtava ratova.

U saopštenju se ističe značaj donošenja Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca koji se nalazi u proceduri.

Posebno se ističe da porodice srpskih žrtava – prisilno odvedenih lica sa Kosova i Metohije, nakon dolaska međunarodnih snaga, nisu dobile bilo kakvu materijalnu satisfakciju, što treba hitno riješiti.

Koordinacija će uporno i dalje tražiti poštovanje porodica žrtava i insistirati na obavezi društva da rješavaju posljedice ratova.

„To ćemo nastojati činiti bez politizacije, dostojanstveno, uvažavajući žrtve svih naroda“, poručuju u Koordinaciji srpskih udruženja porodica nestalih.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ivanišević: Srpske žrtve nestanu kad ih zločinci popisuju …

U Bosni najmanje 104 srpske masovne grobnice | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: