fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

USKORO PRISTUP POSMRTNIM OSTACIMA VOJNIKA NA KOŠARAMA

Karaula Košare 1999.

Karaula Košare 1999.


Deminiranje područja oko bivše karaule JNA na Košarama je u toku i očekuje se da će se uskoro doći do mjesta na kojem su ostaci vojnika JNA ubijenih tokom agresije NATO 1999. godine, izjavio je Srni predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić.

On je rekao da mu je ovu informaciju danas saopštio predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

„Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da se vrši deminiranje tog područja, da ima veliki broj mina, i da će se veoma brzo doći do te lokacije na Košarama, gde se nalaze desetine ubijenih vojnika“, rekao je Spasić.

On je najavio da će Udruženje uskoro pokrenuti peticiju da se u Beogradu podigne poseban spomenik za srpske žrtve na Kosovu i Metohiji na kome će biti imena, datumi rođenja i ubistva i fotografijama svakog srpskog civila, vojnika JNA i policajca ubijenog na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao da je to neophodno, kako zbog toga da se strani državnici prilikom posjete Beogradu informišu o srpskim žrtvama, tako i zbog podizanja svijesti kod građana Srbije o potrebi poštovanja vlastitih žrtava, na način na koji to rade svi civilizovani narodi.

Spasić je objasnio da je današnji sastanak sa Gašićem i Odalovićem sličan sastanak kakav je ovo Udruženje imalo sa svakim novim ministrom odbrane Srbije, ističući da to Udruženje ne namjerava da odustane od traganja za istinom o svojim najmilijima.

Oko rejona karaule Košare, koja se nalazila na granici SR Jugoslavije i Albanije, od 9. aprila do 10. juna 1999. godine vodile su se najteže borbe tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju (SRJ).

Borbe su počele masovnom artiljerijskom vatrom sa strane Albanije u pravcu karaule Košare i pograničnim položajima Vojske SRJ, a vodile su se između pripadnika Vojske SRJ i pripadnika OVK, podržavane NATO avijacijom i artiljerijskom podrškom Vojske Albanije.

Cilj napada bila je presijecanje komunikacija između Vojske SRJ u Đakovici i Prizrenu i zauzimanje šireg područja Metohije.

Pripadnici takozvanoj OVK uspjeli su, zahvaljujući toj podršci, da zauzmu karaulu, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu.

Po izjavi generala Živanovića, ratnog komandanta u rejonu Košara, tokom dvomjesečnih borbi poginulo je 108 pripadnika Vojske SRJ – 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Heroji sa Košara bez obeležja! – Jadovno 1941.

PARASTOSI ŽRTVAMA NATO BOMBARDOVANjA

SJEĆANjE NA SISTEMATSKI ZLOČIN NAD SRBIMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: