Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

USKORO PRISTUP POSMRTNIM OSTACIMA VOJNIKA NA KOŠARAMA

Datum objave: ponedeljak, 30 marta, 2015
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Karaula Košare 1999.

Karaula Košare 1999.


Deminiranje područja oko bivše karaule JNA na Košarama je u toku i očekuje se da će se uskoro doći do mjesta na kojem su ostaci vojnika JNA ubijenih tokom agresije NATO 1999. godine, izjavio je Srni predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić.

On je rekao da mu je ovu informaciju danas saopštio predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

“Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da se vrši deminiranje tog područja, da ima veliki broj mina, i da će se veoma brzo doći do te lokacije na Košarama, gde se nalaze desetine ubijenih vojnika”, rekao je Spasić.

On je najavio da će Udruženje uskoro pokrenuti peticiju da se u Beogradu podigne poseban spomenik za srpske žrtve na Kosovu i Metohiji na kome će biti imena, datumi rođenja i ubistva i fotografijama svakog srpskog civila, vojnika JNA i policajca ubijenog na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao da je to neophodno, kako zbog toga da se strani državnici prilikom posjete Beogradu informišu o srpskim žrtvama, tako i zbog podizanja svijesti kod građana Srbije o potrebi poštovanja vlastitih žrtava, na način na koji to rade svi civilizovani narodi.

Spasić je objasnio da je današnji sastanak sa Gašićem i Odalovićem sličan sastanak kakav je ovo Udruženje imalo sa svakim novim ministrom odbrane Srbije, ističući da to Udruženje ne namjerava da odustane od traganja za istinom o svojim najmilijima.

Oko rejona karaule Košare, koja se nalazila na granici SR Jugoslavije i Albanije, od 9. aprila do 10. juna 1999. godine vodile su se najteže borbe tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju (SRJ).

Borbe su počele masovnom artiljerijskom vatrom sa strane Albanije u pravcu karaule Košare i pograničnim položajima Vojske SRJ, a vodile su se između pripadnika Vojske SRJ i pripadnika OVK, podržavane NATO avijacijom i artiljerijskom podrškom Vojske Albanije.

Cilj napada bila je presijecanje komunikacija između Vojske SRJ u Đakovici i Prizrenu i zauzimanje šireg područja Metohije.

Pripadnici takozvanoj OVK uspjeli su, zahvaljujući toj podršci, da zauzmu karaulu, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu.

Po izjavi generala Živanovića, ratnog komandanta u rejonu Košara, tokom dvomjesečnih borbi poginulo je 108 pripadnika Vojske SRJ – 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Heroji sa Košara bez obeležja! – Jadovno 1941.

PARASTOSI ŽRTVAMA NATO BOMBARDOVANjA

SJEĆANjE NA SISTEMATSKI ZLOČIN NAD SRBIMA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top