Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uskoro na slobodi: Kapetan Dragan 28. marta iz Lepoglave kreće za Beograd

Dragan Vasiljković uskoro napušta najstroži hrvatski zatvor u Lepoglavi pošto je izdržao celu kaznu od 13,5 godina. Po izlasku dolazi u Beograd. Više puta odbijan zahtev za uslovni otpust.

Kapetan Dragan
Kapetan Dragan

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, izlazi iz najstrožeg hrvatskog zatvora Lepoglava 28. marta, nakon što je izdržao celu kaznu od 13,5 godina. Slađana Čanković, koja ga je zajedno sa kolegama zastupala u dugotrajnim sudskim procesima u Hrvatskoj, za “Novosti” je izjavila da će Vasiljković odmah po izlasku iz zatvora otići u Beograd.

– Nema više pravnih prepreka i Vasiljković sigurno izlazi iz zatvora – tvrdi Čanković, koja će nastaviti vođenje pravnih poslova Kapetana Dragana, koji je podneo i tužbu Ustavnom sudu.

Do sada je Vasiljković podnosio molbu za uslovni otpust, ali mu ona nikada nije uvažena. Tvrdio je da se u Lepoglavi nalazi kao u koncentracionom logoru, a sudske vlasti su mu zamerale što je u nekoliko navrata bio prijavljivan zbog manjih prekršaja.

U zatvoru je ukupno proveo četrnaest godina, što u ekstradiconom pritvoru u Australiji, a nakon toga u Splitu i Lepoglavi. U junu 2018. pravosnažno je osuđen na trinaest i po godina, ali mu je uračunato i vreme koje je proveo u zatvorima u Australiji i pre suđenja u Hrvatskoj. Žalio se što nije mogao da ima televizor u ćeliji, a njegovi advokati su upozoravali da je “svetski rekorder” po dužini boravka u istražnom zatvoru.

Vasiljkoviću su, kako kaže Čankovićeva, pomagali prijatelji, a imao je planove da nakon Srbije ode u Australiju, gde mu je porodica. Za sada ne otkriva koliko će se dugo zadržati u Beogradu i koji su mu planovi.

TVRDIO DA JE REČ O POLITIČKOM SUĐENjU

Vasiljković je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnog zločina počinjenog u Kninu i Glini, za zlostavljanje zatvorenika na kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini. U toku suđenja svedoci su različito prikazivali događaje iz devedesetih godina prošlog veka, a Kapetan Dragan je tvrdio da je reč o političkom suđenju i da nije kriv.

Autor: J. KERBLER

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: