fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ускоро излази из штампе Зборник радова „Кад прошлост проговори: Козара – 80. година касније“

Прошло је осам деценија од страдања народа Козаре, а исто толико година нам је требало да јавно проговоримо о тим страдањима на историјски тачан и утемељен начин. Кроз овој Зборник стручних и публистичких радова, те огледа, приказа, докумената, свједочења и фотографија, екипа која га реализује има жељу да те догађаје, везане за офанзиву на Козару, расвјетли на исправан начин (не само кроз партизанску историју!), не само кроз призму идеологије и циљева КПЈ-та.

Зборник представља Козару у првом реду као дио српске историје и великог страдања, погрома епских размјера. Страдања од хрватских  усташа са циљем затирања и геноцидног уништења нашег народа , и страдање од Шваба у смислу одмаздe. Српска национална трагедија у лето 1942. године уследила је из више разлога. Истовремено, треба указати и чињеницу да је, на неки начин, стављање револуције изнад националног страдања, које је покренуто у моменту трагања за одговором како се односити према италијанској војсци као другом окупатору, довело до тешких последица од којих се српски народ неће опоравити.

Партизанско – четнички сукоб у априлу 1942. године ослабио је народни отпор и јединство устаника. Партизани су кренули у немилосрдан обрачун са четницима у данима када су усташке формације приводиле крају припрема за коначно умирење српског народа.

Два месеца касније кренула је здружена хрватско – немачка офанзиву на Козару па је уследило велико страдање народа.

Та трагедија није ни делић оног што је приказано у југословенским комунистичко – партизанским филмовима „Козара“ Вељка Булајића  и „Доктор Младен“ Митхада Мутавчића. Ново филмско виђење Козаре по свему судећи нећемо видети из сијасет разлога. А један је распад комунистичке политике „братства и јединства наших народа и народности“ у крвавом грађанском рату 1991–1995. године о чему српска страна још увек није снимила своју верзију сопствене трагедије.

Овај зборник приређен је и уређен као некакав подсетник на другачије тумачење прошлости са жељом да пробуди дубља промишљања и тумачења процеса дугих трајања са посебним освртом на трагедије као што је Козара!

Радове у Зборнику су урадили уважена имена са простора Републике Српске, БиХ и Хрватске. Аутори у Зборнику су: мр А.Милетић, др Н.Девић, др В.Шумановић, Б.Радаковић, др. Р.Рацановић, др В.Ћурић, З.М.Кос.

Рецензенти су: проф. др Бојан Димитријевић, а један дио је урадио историчар Предраг Лозо.

Уредници и приређивачи са нашом редакцијом су еминентна имена српске историје, а међу њима је и магистар историјских наука Антун Милетић, виши научни сарадник из области војне историје.

Формат књиге је Б 5, обима 256 страница. Тираж је 500 примјерака а сви примјерци ће бити бесплатни захваљујући Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС и пословном човјеку Небојши Тешановићу из Козарске Дубице.

Овај зборник нисмо приредили  да се једнима допадне а да га други оптужују за преправљање и кривотворење историје. Жеља нам је да укажемо на одређене пропусте у методологији истраживања прошлости и, на посредан начин, подржимо младе историчаре да у својим радовима на самом почетку рада изоставе идеализовање националне трагедије, да у први план поставе српско – српске односе како би се схватили корени располућености коју још нисмо превазишли до краја, чак и после ратова у распаду Југославије 1991–1999. године.

За  Издавача: Приређивач Зборника Зоран М.Кос

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: