Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Uskoro izgradnja Memorijalnog kompleksa Staro sajmište

Datum objave: sreda, 5 novembra, 2014
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/zgrada-starog-sajmista.jpg

Radovi na izgradnji Memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu u Beogradu u spomen žrtvama nacističkih logora, koji će biti srpski “Jad Vašem”, počeće sljedeće godine, najavljeno je na konstitutivnoj sjednici Komisije grada Beograda za izgradnju ovog memorijalnog kompleksa.

Radovi će početi prvo na kuli na prostoru Starog sajmišta, odnosno bivšeg upravnog odjeljenja Jevrejskog logora Zemun, kao i kasnije prolaznog njemačkog logora na Starom sajmištu jer se to može odmah uraditi. 

“Ovo nije memorijal Beograda već stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda. Ovo je memorijal univerzalne ljudske patnje”, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, koji je potpredsjednik ove komisije.

On je podsjetio da je Beograd imao četiri logora, odnosno četiri stratišta, ali, nažalost, nijedan memorijal koji je dostojan patnji i stradanja koje su doživjeli njegovi građani, te dodao da će komisija dati odgovarajuće prijedloge kako vidi memorijal na Starom sajmištu i njegovu svrhu.

Vulin je novinarima rekao da sjećanje na stradanje u Drugom svjetskom ratu ni slučajno ne smije da se “gurne” na stranu i da se “srpska antifašistička prošlost ne može zaboraviti ni osporiti”.

Episkop slavonski Jovan Ćulibrk, koji je predsjednik komisije, rekao je novinarima da će ovo tijelo raditi na dva kolosijeka, odnosno prvi će se odnositi na aktivnosti po pitanju kule na Starom sajmištu, a drugi na rad komisije i pitanje strateškog plana memorijala na Starom sajmištu, prenijeli su beogradski mediji.

On je naveo da bi možda bilo potrebno da se formira međunarodno savjetodavno tijelo koje bi se brinulo o tome da Sajmište bude ravnopravan dio svjetske zajednice memorijala sjećanja, kao što su to “Poklona gora” u Moskvi, “Jad Vašem” u Izraelu i memorijal Dahau.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će tokom sljedeće godine biti izvršeni neki radovi na kuli što je veoma značajno, jer će tako započeti obilježavanje tog mjesta i tako početi proces da se tu izgradi memorijalni centar.

Skupština grada Beograda imenovala je 25. oktobra Komisiju za utvrđivanje programske koncepcije i davanje prijedloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na Starom beogradskom sajmištu, kao stručno radno tijelo gradonačelnika Beograda.

izvor: SRNA

Vezane vijesti:

FORMIRANA KOMISIJA ZA STARO SAJMIŠTE

Memorijal holokausta na Starom sajmištu

Čije je Sajmište?

Zloupotreba Starog sajmišta na Oktobarskom salonu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top